Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Jarnvalls bjuder på politisk skattkistekarta

 Christopher Jarnvall

Christopher Jarnvall

Foto: Åsa Hanell

Kultur2021-12-05 07:46

Omläsningen

Tyskland bortom allfarvägen

Christopher & Lotta Jarnvall

Eget förlag/Vulkan.se 2015

När den här boken kom ut för drygt sex år sedan så bläddrade jag i den med intresse. Och det inte bara därför att Christopher verkar utifrån Kvarsebo gård. En av mina döttrar hade något år innan flyttat till Berlin och det fanns därför familjepolitiska skäl och orsaker att besöka Tyskland ganska ofta. Östra Tyskland - eller Östtyskland som det hette under några diktatoriska decennier i det förra seklet - har fascinerat mig alltsedan jag som elev på arbetarrörelsens småländska folkhögskola Jära - salig i åminnelse - deltog på en gruppresa dit runt förstamaj i mitten av 1970-talet. Jag var uppväxt i ett socialdemokratiskt starkt präglat brukssamhälle och hade aldrig haft några djupa funderingar om vare sig borgerlighet eller kommunism. På folkhögskolan Jära kom jag i kontakt med en del vänsterfolk som gick barfota i korridorerna med löst hängande kläder och inlagda i drogdofter av varjehanda slag. Jag minns nu inte exakt varför vinterkursens och den fackligtpolitiska utbildningens skolresa skulle gå till Östtyskland. Förmodligen var en av orsakerna att det var billigt. Den östtyska staten hade - likt moderplaneten Sovjet - infört kraftiga subventioner för gruppresor från väst. Ungdomar från en socialdemokratisk folkhögskola i Sverige var nog ett behjärtansvärt projekt i det forna DDR: s perspektiv. Jag minns hur förvånad jag blev. Några timmars buss- och båtfärd bort från Nässjö fanns ett helt annat samhälle.

Jag frågade vår guide under resan vart alla socialdemokrater hade tagit vägen när kommunisterna tog makten 1949? Guiden svarade - på svenska med enbart lätt tysk brytning - att de "kommit till insikt om tillvarons realiteter" och därför anslutit sig till SED; Tysklands socialistiska enhetsparti. 

Christopher och Lotta Jarnvalls bok om östra Tyskland är otroligt intressant och bjuder på insikter och kunskaper om vårt stora grannlands kulturella och politiska betydelse långt före de nazistiska och kommunistiska skräckregimerna. De skriver och fotar sig igenom stad efter region. De svensktyska banden är framträdande. Ett besök ägnas staden Erfurt. "Oj, vilken vacker stad", skriver Christopher Jarnvall och berättar om att det var just här som vår kung Gustav II Adolf och hans drottning Maria Eleonora möttes en sista gång innan slaget vid Lützen 1632. 

Boken "Tyskland bortom allfarvägen" är en kulturell och politisk skattkistekarta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!