Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ingen lever som bekant för evigt–så vad händer sedan?

Jag har samtalat med Jimmie Åkesson några gånger de senaste åren. I Almedalen på sommaren 2018 medverkade jag och Stig-Björn Ljunggren, politisk redaktör på Sydöstran på ett seminarium med honom.

Jimmie Åkesson, Widar Andersson och Jan Emanuel i aktion på en pub i Malmö i våras.

Jimmie Åkesson, Widar Andersson och Jan Emanuel i aktion på en pub i Malmö i våras.

Foto: TT

Kultur2022-09-18 08:55

Ämnet var Åkessons bok "Det moderna folkhemmet - En Sverigevänlig vision" Det var ett livat samtal inför en entusiastisk publik. I juni 2020 var Åkesson gäst i Folkbladets podd "Widar Möter"  Vi fick till ett intressant samtal som är en av de allra mest nedladdade poddar som jag har gjort.

I år 2022 har jag vid tre tillfällen i maj och juni varit samtalsledare på pubsamtal i Malmö, Göteborg och Sandviken då Jimmie Åkesson och Jan Emanuel Johansson diskuterat politik högt och lågt. Min inledande fråga/samtalsstartare var "Sverigedemokraterna fick sina första riksdagsröster 1988: 0,02 procent. Då hade S 43,2 procent. 30 år senare 2018 hade SD 17, 5 procent och S 28, 3 procent. Detta är det stora och nya som hänt i partipolitiken. Vad är det som pågår?"

Sedan dess har vi haft ännu ett val. Förra söndagen var både S och SD vinnare. Socialdemokraterna fick lite mer än 30 procent av rösterna medan SD fick lite mer än 20 procent av rösterna. 

I SVT: s vallokalsundersökning förra söndagen svarade runt 11 000 väljare på en rad olika frågor. En av frågorna handlade om vilken betydelse som partiledaren hade för väljarens val av parti? Nästan 50 procent av SD: s väljare uppgav att Jimmie Åkesson var ett viktigt skäl till att de röstade på SD. Han är ett draglok för sitt parti; inget snack om den saken. 

Tidigare i veckan gjorde jag en kort intervju med "Politikbyrån" på Sveriges Television på temat "Åkessons stora betydelse för Sverigedemokraterna." Som självklart inte kan överskattas. Jimmie Åkesson har en väldigt stark ställning framförallt i kraft av partiets framgång. Under hans ledning har SD växt från ingenting och till en stor verksamhet med massor av bra jobb, uppdrag och framtidsmöjligheter för en massa människor. Under bara ett par decennier har SD lämnat krigandet mot gatuvänstern för att istället bli Sveriges näst största parti som lockar arbetare, företagare och bönder. 

Det är lätt att förstå Åkessons dragningskraft på "vanligt folk." Han gör sig inte till. Värmen mellan honom och medlemmarna på pubarna är folkligt jämlik, ordlös och enkel. "Du ska inte klaga på min Jimmie" säger damerna som ringer till mig när de tycker att vi på Folkbladet klankat ner på SD. Åkessons enorma popularitet har bara ett problem. Ingen lever för evigt. Vad händer sen? 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!