Stefan Löfven föddes i Aspudden i Stockholm sommaren 1957. Efter några månader på barnhem kom han tio månader gammal som fosterbarn till Sunnersta i Ådalen i nuvarande Sollefteå kommun, då hans mor inte kunde behålla båda sina barn. Vi är ungefär lika gamla men har inte stött på varandra särskilt mycket under livets gång. En gång i Finspång då han var ute och kampanjande i sin roll som ordförande för IF Metall, nån gång på en talmansmiddag i riksdagshuset och kanske vid ytterligare några tillfällen. Mer har det inte blivit. Stefan Löfven är en hederskarl i mina ögon. Fackförbundet IF Metall blev hans skola och universitet. IF Metall är ett genuint och rejält socialdemokratiskt fackförbund som har haft mycket stor betydelse för det svenska välståndet. Fackförbund som likt IF Metall agerar på en ständigt konkurrensutsatt industriarena agerar ofta som ett slags "delägare" i firman. Kraven på löner och andra villkor för arbetarna anpassas till omvärldens villkor; företag och jobb är högst flyttbara. Ett starkt svenskt konkurrensmedel är hög produktivitet i industrin; vilket betyder att färre ska göra mer och mer avancerade saker i produktionen. Kunskap, utveckling, innovationer och sammanhållning har präglat generationer av industrifackliga personer som Stefan Löfven. Att Löfven blev partiledare för S 2012 berodde dels på hans personliga kvaliteter men också på - sägs det - att han var den som till sist inte klarade av att säga nej när partiet var i krisläge efter månaderna med Håkan Juholt som partiordförande.
Stefan Löfven har varit statsminister i snart sju år och partiledare i nio år. Det är en otrolig resa och bedrift om man betänker hans partipolitiska ovana och hans påtagliga besvär med "orden" som Göran Persson uttryckte saken när Löfvens obekvämheter med debatter och intervjuer kom på tal.
Den 18 januari 2019 röstades Löfven fram som statsminister för en andra mandatperiod. Detta efter att ha ingått det så kallade januariavtalet med de tidigare Allianspartierna Centerpartiet och Liberalerna samt med Miljöpartiet. Även Vänsterpartiet släppte fram Löfven som statsminister. Man kan säga att Sverigedemokraterna är en av Löfvens framgångsfaktorer. Trots att S ständigt försvagas i röststöd så gör splittringen som SD orsakar i de borgerliga leden att Löfven kan fortsätta regera. Det lär bli en hård strid i valet 2022. Ska turen stå Löfven bi och ska söndringsskickligheten räcka till för S och Löfven även denna gång?