...I välmående Oslo byggs det mycket och fint

Vi har varit i Oslo i tre dagar i kanonväder. Långa promenader runt om i välmående Oslo varvat resor med buss och trikken gör att man hinner med mycket på tre dagar

Kultur 24 april 2022 09:55

En av de områden vi promenerade igenom var tidigare rätt ruffiga nedgångna Gronerlokka; lite som trendiga Södermalm i Stockholm nu. Här bor många konstnärer, författare, unga, barnfamiljer och uteserveringarna är fulla av folk, trots bara tre plusgrader men sol. Vi gick  längs den brusande Akerselva innan vi vek ner mot charmiga Mathallen (lite som hallen på Hagnäs torg) med trendiga Vulkan Seafood. Dagsfärsk fisk och skaldjur, supergott tillagat men inte helt billigt.    

Oslo har - särskilt längs med vattnet nedanför Oslo centralstation - fått en rejäl  ansiktslyftning. Området Bjorkvika och längsmed kajerna mot Pipersvika reser som arkitektoniskt spännande områden med offentliga institutioner, tjänsteföretag och dyra bostäder för folk med gott om pengar. Mest tydligt så ute på Akers brygge och Tjuvholmen (där superflotta Astrup Fearnleys kostmuseum ligger) och på vägen dit bland annat Nobels Fredspriscenter och nya, stora Nationalmuseum som invigs i juni. Och väl tillbaka mot Bjorkvika finns arkitektfirman Snohättas fantastiskt vackra Operan, strax intill det lika spännande Munchmuseet och även stadsbiblioteket Dreichman (nästan lika fint som Ode i Helsingfors). 

Att Norges nationalkonstnär Edvard Munch - med 26 000 egna konstnärliga alster! - till slut måste få ett eget stort museum var självklart. Denna turistmagnet behövde något bättre än dt tidigare lilla och trånga museet. Och nu står det där med sin spektakulärt lutande övre del alldeles vid vattnet intill Operan. Och där inne i ljusa, vackra rum kommer de välhängda Munch-alstren som Skriet, Madonnan med flera fullt till sin rätt! Museet har, trots omdiskuterad exteriör, blivit en succé och stor turistmagnet. Och så fint med alla rena, städade kajer med nu öppna stränder med utebad och bastuanläggningar alldeles intill. Så fint, smakfullt och vackert.  Men det rika oljelandet Norge med alla sina pengar i den jättelika oljefonden har råd att "tulla" lite på miljarderna för att bygga vackra och arkitektoniskt spännande kulturbyggnader och nya stadsmiljöer. Och allt det gamla, också publikdragande som museerna Kontiki och Fram ute på Bygdöy, Holmenkollen med fina Voksenåsen, Ekebergsparken (med fina uteskulpturer) finns ju också sedan tidigare som dragplåster för besöksnäringen.

 

   

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Ekonomi

Flygplatskaos och strejker hotar i Europa

Flygplatskaos och strejker hotar i Europa

Sena beslut påverkar östgötska pendlare

Sena beslut påverkar östgötska pendlare
Ekonomi

SAS-resenärer: Vi borde ha fått en förvarning

SAS-resenärer: Vi borde ha fått en förvarning
Ekonomi

SAS och facket gör framsteg – pratar direkt

SAS och facket gör framsteg – pratar direkt

Svenskarna semestrar utomlands i sommar

Svenskarna semestrar utomlands i sommar
Visa fler