Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Film görs om Moa Martinson

På tisdagen var filmaren Maj Wechselmann och Ebba Witt-Brattström i Norrköping för att söka statister till en storscen i en kommande film Om Moa Martinson.

Filmgäng. Agneta Skarp, Maj Wechselmann, Ebba Witt-Brattström, Carina Perenkranz, Maria Winroth, manusförfattare till Vårdnässpelen samt Elisabeth Hellman, Damkören.

Filmgäng. Agneta Skarp, Maj Wechselmann, Ebba Witt-Brattström, Carina Perenkranz, Maria Winroth, manusförfattare till Vårdnässpelen samt Elisabeth Hellman, Damkören.

Foto: Patrik Selsfors

KULTUR2017-08-16 06:00

Den flerfaldigt prisade filmaren Maj Wechselmann besöker på tisdagen Cnema tillsammans med bland andra litteraturvetaren Ebba Witt-Brattström och scenografen/kostymören Agneta Skarp. De församlade får först en förhandstitt på en trailer av en kommande film med ordentlig Norrköpingsanknytning.

Det handlar om dokudramat "Moa Martinson, landsmodern" som är under inspelning; man har bland annat fått produktionsstöd från Film i Öst samt Norrköpings Filmfond och Maj Wechselmann hoppas och tror att mer pengar kommer in under resans gång:

– Det kommer att bli en film för K-special men jag hoppas att det också kan bli en biofilm, det beror på vilka resurser vi får in. Det här är en historia om hur de underpriviligierade hade det i Norrköping.

Ebba Witt-Brattström är väl bekant med Moa Martinson: redan 1987 kom hon ut med avhandlingen "Moa Martinson: Skrift och drift i trettiotalet" och blev därigenom något av en banbrytare för Martinsons författarskap.

– Hon beskriver de här erfarenheterna som var förbjudna tidigare, bland annat ger hon den första skildringen av en ensamförlossning. Hon förnyade kvinnoskildringarna och skrev ur kvinnors och barns perspektiv, betonar Ebba Witt-Brattström:

– Hon var en del av vad man kan kalla "proletärmodernismen" som gav skjuts åt folkhemstanken.

Elisabeth Hellman, ledare för Damkören har tonsatt en av Moa Martinsons dikter men hon har faktiskt en ännu närmare anknytning till författaren.

– Jag har faktiskt hört Moa Martinson i verkligheten när jag var barn. Hon har betytt så oerhört mycket för kvinnor så vi var på direkt när vi fick frågan om vi ville vara med på den här produktionen, berättar Elisabeth Hellman som tonsatt dikten "Ni alla som växer"

För särskilt en planerad scen i filmen kommer det att krävas många statister och för dessa har skådespelerskan Carina Perenkranz ansvaret.

– Vi har tänkt oss en stor scen med 200 "surbullar" (textilarbetare förf. anm.) och kommer alltså att behöva 200 statister: pojkar och flickor från 10 år samt kvinnor. Så alla fria teatergrupper, alla skolor, körer som kan tänka sig vara med, hör av er till mig, säger Carina Perenkranz som tillägger att det är först till kvarn som gäller:

– Ni kan mejla, höra av er på Facebook eller ringa men gör det fort!

Kostymören Agneta Skarp har med sig några exempel på kläder som kan vara aktuella för statisterna i denna scen.

– Alla statister måste ha något på sig, jag har hittat ett 70-tal kjolar och lite annat men det vore bra om människor tar med vad man har själva också, säger Agneta Skarp innan hon visar exempel på vad man är ute efter:

– Skjortor, blusar, kjolar, förkläden och sjalar, det är dock viktigt att det är dova färger, vi vill att det ska bli till en grå massa i scenen.

Scenen, som alltså tidsmässigt utspelar sig runt sekelskiftet år 1900, ska filmas den 7 oktober och Hallarna är redan bokade för detta syfte, är man intresserad bör man alltså ta kontakt inom kort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!