Ett frispråkigt salt i en mycket ängslig tid

Radiostationen P3 hamnade under förra året i politiskt blåsväder då stationen gärna och ofta både spelade och prisade så kallade "gangsterrappare" i sina program.

Kultur 16 januari 2022 09:52

Då en av de unga rapparna sköts ihjäl i en av alla förekommande gangsteravrättningar så nådde debatten sin kulmen. Av omtanke om tonåringarna ville många att P3 skulle upphöra med att sprida gangsterrapparnas budskap. Nu hör det dock till saken - vilket Ola Wong nyligen visade i en krönika på Expressens ledarsida - att P3 inte alls är en tonårskanal. Medelåldern i P3-publiken är 41 år. Och dessutom: "De utskällda P3-guld-galorna där rapparna Yasin, Dree Low och Einár fick pris hade så låg lyssning att det inte går att bryta ut åldersstatistik". Ola Wongs text är i övrigt en uppmaning till oss alla att utmana våra bilder av hur saker och ting hänger ihop innan vi fastnar i osanna och förljugna bilder av samhälle och liv.

Ola Wong är en självtänkande person som gillar att ta reda på hur saker och ting egentligen är och förhåller sig i de egentliga verkligheterna. Född i Borås i andra hälften av 1970-talet med kinesiska rötter på fädernet, journalist, författare och sedan några år tillbaka kulturredaktör på Kvartal. Jag fick upp ögonen för Ola Wong tämligen sent. 2016 drog han igång en debatt om de kulturhistoriska museernas verksamhet i Sverige. Debatten blev mycket intensiv med ett stort antal inlägg i media av olika slag. Ola Wongs linje var att museerna styrdes av ideologiska pekpinnar om att nutidens politiskt korrekta normer ska appliceras även på gångna tiders händelser och kulturella uttryck. Ängsligt tillrättaläggande skyltar vid föremål och konstverk som museets ledning (kanske även kulturdepartementets dåvarande politiska ledning?) upplevde som provocerande visavi nutidens normer om kön, krig, sexualitet, hudfärger med mera, vållade med rätta en stor debatt. Sommaren 2020 var Ola Wong sommarvärd i radions P1. Hans program bjöd på sensationellt bra lyssning; ungefär på samma tema som sporrat honom att ge sig in i museidebatten några år tidigare: "Han blev tokig på en kultur som gjorde att så många som hade som jobb att tala om risker och att problematisera inte gjorde det"." Upprördheten över invandringspolitikens förnekanden av faktiska omständigheter gick så långt att han för en tid hamnade inom den psykiatriska vården; vilket han berättade om i sitt Sommarprat. Han landade på fötterna; inga problem. Vilket är tacknämligt. Ola Wong är ett frispråkigt salt i en ängslig tid. 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Kommentera
Läs mer!

Efter lång debatt: Klart för veto mot vindkraftsparken

Efter lång debatt: Klart för veto mot vindkraftsparken

Efter den ekonomiska rapporten: "Det kunde varit värre" • Omröstning i salen – näst största partiet snuvades på oppositionsrådet

Efter den ekonomiska rapporten: "Det kunde varit värre" • Omröstning i salen – näst största partiet snuvades på oppositionsrådet
Visa fler
Ämnen du kan följa