Traces of Excistence.
Så heter den utställningsserie som Judiska museet just nu är aktuell med och som syftar till att återupptäcka och synliggöra det svensk-judiska kulturarvet.
– Den judiska invandringen och delaktigheten i det svenska samhället är en sak som inte är så känd för många människor men en väldigt väsentlig del av det som är svensk historia, säger Christina Gamstorp, museichef för Judiska museet.
Vad händer med människor som kommer till ett nytt land? Och vad händer med landet som tar hand om den här gruppen?
Det är kring dessa frågor som projektet kretsar.
Sex olika konstnärer har fått tolka sex olika platser i Sverige där judar levt, verkat och gjort avtryck.
– I Norrköping har det handlat om kattuntrycken som de judiska flyktingar som kom till Norrköping i slutet av 1700-talet kom att ägna sig åt, säger Gamstorp.
Det hela handlar om en bommullstryckteknik med träblock som från början härstammar från Indien och Persien och som kom till Europa på 1600-talet och som introducerades i Sverige senare delen av 1700-talet.
Konstnären som fått i uppdrag att tolka det här är Elsa Chartin.
Hon har grävt djupt i kattunets mönsterskatter och tolkat det på sitt egna alldeles speciella sätt.
– Det har varit väldigt roligt att jobba med det här projektet och att som konstnär vara en del i en hel berättelse där det finns en historieskrivning, där det är något väldigt fysiskt att förhålla sig till. I och med det här projektet fick jag verkligen upp ögonen för kattuntryck och nu är det här något som jag inte vill släppa. Det finns väldigt mycket mönstermässigt att hämta där. Det är en stor skatt som det skrivits väldigt lite om i Sverige och som få känner till.
Just dessa mönster och var de kommer i från är något som fascinerar Elsa väldigt mycket.
– Man känner igen dem från olika delar av världen. Framför allt Indien tycker jag man kan se kopplingar till. Men det är också mönster som vi ser i dag på våra folkdräkter och så. Mönster som vi i dag ser som svenska, som en del av vårt kulturarv och det har intresserat mig väldigt mycket. Vad gör att någonting blir ens eget? När börjar man se det som sitt?
Utställningen som går under namnet Kattun Cotton går att ta del av på Norrköpings stadsmuseum från och med lördag.