Norrköpings skolmuseum i Oskarsskolan vid Östra Promenaden har flera gånger varit nedläggningshotat, senast för några år sedan då kommunen hade planer på att använda huset som förskola, något man backade på.
Just nu finns det inget akut hot mot skolmuseet, säger Karl-Göran Biörsmark i styrelsen för Norrköpings skolmuseums stödförening, men då de som jobbar ideellt med att driva museet har kommit upp i ålder, "vi är 70-80 år allihop", finns det en oro för framtiden.
Det finns också en oro för vad kommunen tänker sig med huset framöver.
– Jag misstänker, utan att veta, att det finns en kamp om detta hus, säger Karl-Göran Biörsmark som av erfarenhet vet att nya besked kan komma snabbt.
Det är en skolskatt som finns här, det står klart vid rundvandring. På nedre botten i Oskarsskolan, byggd 1879, finns en skolsal inredd som på 1800-talet, en från 1930-talet, ett rum med 6 000 gamla fina skolplanscher, och ett bokrum.
Föreningen förvaltar samlingen åt kommunen, och anordnar visningar, föredrag, håller öppet varje lördag, och bjuder varje år in årskurs två till gammaldags lektioner.
– Vi försöker ha ett levande museum, men vi är sårbara, säger Karl-Göran Biörsmark.
Skolsalarna på våning två och tre står tomma. Här kommer idén att uppgradera skolmuseet till ett riksmuseum in, något flera riksdagsledamöter från länet också lagt motioner om de senaste åren.
Flera stora kommuner har lagt ner sina skolmuseer. Här har man en unik chans att bevara skolhistoria för kommande generationer, och samla föremål från andra håll i landet här, menar föreningen, som nu hoppas på statlig hjälp.
Skulle skolmuseet i Norrköping läggas ned finns det inget kvar i landet som är av den här kvaliteten, säger Biörsmark.
– Det är ett kulturarv vi tar hand om.
Norrköping är en gammal fin skolstad, som låg i framkant i Sverige, säger Karl-Göran Biörsmark, själv före detta lärare och i många år riksdagsledamot.
På museet finns undervisningsböcker från 1700-talet och framåt, något som borde vara intressant för forskare, menar han.
Lisbeth Norlander som tar emot elever i årskurs två till gammaldags lektioner berättar hur roligt barnen tycker det är att skriva med stålpenna och bläck, och hur man får in diskussioner om hur samhället förändrats.
Föreningen har 150 medlemmar, men de som arbetar aktivt på ideell basis med museet är kanske 15, alla före detta lärare, och alla pensionärer.