Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det är de unga som vill bevara de och dem

Fyra av tio svenskar vill inte ersätta de och dem med dom. Mest negativa till förändringen är de yngre, enligt en ny undersökning.

De och dem ser ut att bli kvar i svenska språket. Arkivbild.

De och dem ser ut att bli kvar i svenska språket. Arkivbild.

Foto: Nora Lorek/TT

Kultur2022-09-25 09:53

Att byta ut de och dem till dom kan tyckas vara en modern och praktisk lösning för många som sliter med att skriva rätt. Men en undersökning Novus gjort för Språktidningen visar på ett motstånd mot en sådan förändring.

Fyra av tio svenskar vill hålla fast vid de och dem, medan 26 procent vill gå över till dom. 31 procent är varken negativa eller positiva till en sådan reform.

De största motståndarna är de unga. Hela 58 procent av svenskarna i åldern 18 till 29 år säger nej till att gå över till "dom". I åldersgruppen 65 år och uppåt är opinionsläget omvänt. Bara 26 procent säger nej till en sådan reform.

"Många unga har nyligen lärt sig de och dem och många har säkert gjort det med viss ansträngning. En dom-reform skulle kunna tolkas som att den mödan och kunskapen inte hade något värde", säger Språktidningens chefredaktör Anders Svensson i ett pressmeddelande.

Han tror att de äldre är präglade av sin skoltid då språket blev mindre formellt.

"Därför är det nog många i den gruppen som fick lära sig att talspråksnära skriftformer som 'dom' var framtiden."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!