Den här filmserien är numera löjligt onödig

All energi och liv är borta ur de snabba och ilskna.

Här ser vi en stor del av skådespelartruppen och regissören när de anländer till premiären på Fast and furious 9 den 18 juni i Los Angeles

Här ser vi en stor del av skådespelartruppen och regissören när de anländer till premiären på Fast and furious 9 den 18 juni i Los Angeles

Foto: TT

Kultur2021-07-21 08:00

Fast & Furious 9
Filmstaden
Regi: Justin Lin
I rollerna: Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Chris “Ludacris” Bridges, John Cena, Jordana Brewster, Nathalie Emmanuel, Sung Kang, Helen Mirren, Charlize Theron m fl.
Betyg: 1

Det är ändå härlig ironi att musikern med artistnamnet Ludacris spelar i "Fast & Furious 9". Artistnamnet som är ordlek på "ludicrous", det vill säga löjlig. För den här filmserien är numera löjligt onödig. Kanske är kopplingen mellan hans artistnamn och filmen också onödig. För samtidigt finns uppenbarligen en marknad för sådant här. En del vill gå på en biograf och se allting i maximal eruption av explosioner, udda figurer, snabb action. Men vid den nionde filmen märks bristen på engagemang. De olika försök till att lyfta ena efter andra seriösa inlägg mitt i leken ger numera mest upphov till apati.

Dominic Toretto lever ett stadgat liv med sin son och Letty. Så en dag dyker de gamla vännerna upp för att be dem om hjälp för att avväpna en plott om världsherravälde som en ung miljardär aspirerar på. När Dom och Letty självklart väljer att vara med framkommer det att Doms bror Jakob är med på den onda sidan. Charlize Therons Cipher är fängslad hos miljardären och Jakobs komplex av att ha varit i broderns skugga börjar ta sig farliga former. Justin Lin lägger inte mycket tid på att förklara alla kopplingar för den ickeinitierade. Men förmodligen vet han att sådant inte spelar någon roll när vi är inne på den nionde filmen om snabba bilar. Det går att hänga med ändå. Det går att tråkas ut lika mycket utan bakgrund. I jämförelse med en bra actionrulle saknar "Fast & Furious 9" dynamik. Den har inget eget, ingen smart intrig, ingen originalitet. När jag tänker efter är det i och för sig något originellt med nördar som gör om en bil så den blir någon form av rymdskepp som förstör en satellit, men för befängt för att imponera på någon över 15. Naturligtvis dyker tidigare förmodat döda rollfigurer upp och sänker därmed eventuella uppföljares trovärdighet.

Jag skulle kunna bli förolämpad över bristen på försök till utveckling, men "Fast & Furious 9" ger inte tillräcklig energi för den typen av känsloyttringar. Att dessutom göra den nionde nästan två och en halv timme lång är en speciell form av hybris. Istället önskar jag nu att filmmakare kunde acceptera att låta denna franchise vila för att försöka sig på lite nya idéer.

Tyrese Gibson och Vin Diesel på premiären i LA.
Tyrese Gibson och Vin Diesel på premiären i LA.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!