Det är ett fascinerande stycke nutidshistoria som den historiskt intresserade och liberale Anders Johnson har arbetat fram. Johnson har en enastående produktivitet och står bakom mängder av biografier och böcker om svensk ekonomisk och politisk historia. "Han har skrivit eller medverkat i över 150 böcker, bland annat biografier över Gustaf Dalén, Gustaf de Laval, Torgny Segerstedt och Anna Whitlock. Han har även skrivit om svensk invandringshistoria och svensk entreprenörshistoria", skriver Adlibris på sin säljsida. Och nu har han tagit sig an Kerstin Hesselgren. Kvinnan som vid 50 års ålder 1921 blev invald i riksdagens första kammare. Som den första kvinnan av alla.
Kerstin Hesselgren var så pass först som kvinna på många områden att hon kallades för "Kerstin den första" av sin samtid. (Se Folkbladet Söndag 25 juni för mer detaljer)
Anders Johnson berättar utförligt och intressant om Kerstin Hesselgrens uppväxt i brukssamhället Hofors i Gästrikland, nära gränsen till Dalarna. Hennes far Gustaf var doktor och bodde på Doktorsgården. Hennes mor Maria Waern kom från en välkänd affärs- och konstnärssläkt. Johnson har haft god hjälp av Kerstin Hesselgrens egna anteckningar och brev när han har tecknat hennes biografi. Jag citerar några rader ur boken: "Kerstin beundrade sin far och tyckte om att lyssna när han berättade om sin läkargärning. Ibland fick hon följa med på sjukresor, och hon mötte ständigt patienter som satt i Doktorsgårdens farstu i väntan på att få komma in till doktor Hesselgren. Det var gästrikar, hälsingar och dalfolk i granna dräkter. När man skulle till doktorn hade man givetvis klätt upp sig. Hesselgren behandlade alla patienter med omsorg och respekt, oavsett deras sociala ställning: Patienterna var inga »fall« för honom, de var enskilda människor, som han lärde känna, ofta blev god vän med och som han ägnade sina långa arbetsdagar åt att bota, hjälpa och råda. När han gick bort, sades det om honom att han behövde ingen minnesgärd på hembygdens kyrkogård. Den hade han rest i folkets hjärta."
Faderns läkargärning och hans attityd till patienterna som människor - oavsett social ställning i samhället - kom att prägla Kerstin Hesselgrens starka socialpolitiska patos i sitt yrkesliv och i sin politiska gärning. Där i Hofors grundlades en klassisk folkpartistisk karriär. Läs mer nästa söndag.