Ny bok
En dryg handfull författare har tagit sig an uppgiften sia om den socialdemokratiska framtiden femtio år framåt i tiden. Det är ingen lätt uppgift. Den eldfängde socialliberalen, tidigare folkpartisten och nuvarande socialdemokraten Carl Tham - en gång i tiden energiminister i en borgerlig regering och 15 år senare (1994-98) utbildningsminister i en S-regering - väljer i sitt kapitel i antologin att betrakta uppgiften som en "provokation" från redaktörernas sida.
Redaktörerna i fråga är Sydöstrans politiske redaktör Stig-Björn Ljunggren och statsvetaren Mike Enocksson. I förordet anger de båda ett antal årtal bakåt i tiden - till exempel till år 1871 då en svensk ingenjör gjorde stora framsteg i konsten att framställa pappersmassa vilket grundlade de svenska välståndsframgångarna. 1971 kom Almstriden i Kungsträdgården i Stockholm där demonstranterna vann mot hela det församlade etablissemanget. För att nu bara nämna något.
De skriver: "Det är en omöjlighet att kunna precisera var vi är om 50 år, var socialdemokratin är som rörelse, som ideologi och som parti. Socialdemokratin är en politisk rörelse där det finns flera olika ideologiska tankegångar under ett och samma tak, i allt från marxistisk socialism och frihetlig socialism till funktionssocialism och mer traditionellt socialdemokrati – en rörelse som består av en ”ideologisk mosaik”. Socialdemokrati är nämligen också en politisk ideologi, en ideologi som kan ställas mellan socialism och socialliberalism. Till sist är socialdemokratin också ett parti. Vad gäller urskönjningen av framtiden är det som vi kan vara säkra på är att politiska rörelser, tidsanda, ekonomiska och sociala omvälvningar, teknologisk utveckling och ideologiska strider fortsatt kommer att forma samhällsutvecklingen. Frågan är om vi utifrån det vi vet om dåtiden och det vi antar oss kunna skönja om framtiden kunna besvara frågan: hur ser framtiden ut för socialdemokratin?"
Carl Tham är skeptisk; minst sagt. Frågan som bör ställas är enligt honom om S ens kommer att överleva. I en sällsynt magnifik stapling av eländen, felslut, tillkortakommanden och avgörande och förborgerligande misstag ser Tham som enda ljus i tunneln att vänsterfalangen inom S får stort inflytande och att S inte biter sig fast vid regeringsmakten även om det vore möjligt. Jag återkommer till övriga inlägg i boken längre fram.