Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Allt smälter ner till en strid för det öppna samhället

Det som händer nu är inte en tillbakagång till Kalla Kriget där två stora block stod emot varandra.

En bild av kriget i Ukraina. I staden Izium
träffades ett flerfamiljshuset av raket från ryskt stridsflyg. Minst 44 människor miste livet, efter att ha tagit skydd i källaren.

En bild av kriget i Ukraina. I staden Izium träffades ett flerfamiljshuset av raket från ryskt stridsflyg. Minst 44 människor miste livet, efter att ha tagit skydd i källaren.

Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Kultur2023-03-19 09:51

Utan det som hänt är att vi gått från en hyggligt stabil bipolär värld till en kaotisk multipolär med krig in på den egna knuten.

USA är inte längre en supermakt utan befinner sig på reträtt, med tydliga tecken på förfall; för att inte tala om Ryssland som överlevt mycket på grund av sina fossila tillgångar; EU har vacklat betänkligt; och länder som Kina och Indien är på frammarsch.

Vi har en ny folkvandringstid, ett globalt slutspel om kontrollen över råvaror, och andra orosmoln samlas på det politiska firmamentet.

Även om många länder (och multinationella företag, för att inte glömma dessa nya spelare på världsscenen!) slutit sig samman mot Putinregimens övergrepp, så är vi inte längre säkra på hur Ryssland kommer att agera. Är det troligt att Putin retirerar - eller höjer han insatsen? 

Här famlar vi i mörkret, eftersom den verklighet vi har att hantera är i hög grad okänd materia och situationen är ny.

Utöver att vi inte riktigt vet hur vi ska hantera den nuvarande konflikten så kan vi till detta lägga ett annat dystert konstaterande. Vi har inte enbart en kaotisk världsordning där nationer bekämpar varandra, utan vi kan också se att länder faller samman i interna konflikter.

De urbana befolkningarna blir mer sammanvävda med varandra över landsgränserna – och blir mindre intresserade av periferin i den egna nationen – varför vi får populistiska partier som samlar in vreden hos folk som känner sig akterseglade. Och de fördöms av partier som försöker dra till sig de som tycker att samhällsförändringarna är till det bättre.

Vi har fått en kamp mellan tribalistiska partier och globalistiska partier.

På sätt och vis är detta också en återspegling av konflikten i Ukraina. Den anfallande parten är inte en offensiv kraft med positiv framgångsprognos. Ryssland är ett korrupt, kleptokratiskt och odemokratiskt land som försöker förlänga sin överlevnadspotential genom att invadera ett land som har haft all anledning att se positivt på framtiden.

Konflikten är därför inte bara en kamp mellan demokratier och auktoritärer, mellan nationellt självbestämmande och imperialism, utan också en strid till försvar för öppna samhällen i en global värld, där människor inte bara har rätt att yttra sig, utan också agera för förändring. Det är en kamp för organisations- och näringsfrihet under ett lagstyre som behandlar alla jämlikt: Individer. Organisationer. Företag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!