Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så smider mästarna sina verk

Nio konstsmeder i två generationer - gesäller och deras mästare - visar sina yrkesprov i smideskonst. På söndag öppnar Mästarnas mästare, den första utställningen vid Hults Bruks Smidescentrum.

Ken Sletteberg, Jan E Forsman och Mariana Alves justerar avståndet mellan Gustav Thanes grindstolpar för att kunna hänga på den originella grinden. Thane driver sedan ett antal år smedjan i Ryfors bruk utanför Mullsjö och denna grind var hans gesällprov från 2008.

Ken Sletteberg, Jan E Forsman och Mariana Alves justerar avståndet mellan Gustav Thanes grindstolpar för att kunna hänga på den originella grinden. Thane driver sedan ett antal år smedjan i Ryfors bruk utanför Mullsjö och denna grind var hans gesällprov från 2008.

Foto: Sara Segreus

ÅBY2011-07-01 03:00

Den gamla skaftverkstaden i Hults Bruk har under våren renoverats och blir nu utställningshall.

- Det är roligt att ta tillvara en lokal som har använts inom industrin, den är härligt rustik och fin, säger Mariana Alves, projektledare.

Väggar, tak och balkar har målats. Fönster har restaurerats och inbrottssäkrats. Och golvet har rengjorts grundligt.

- Det har tagit lång tid. Det var väldigt skitigt här inne. Vi har spolat rent golvet, och fyllt i originalmarkeringarna på golvet eftersom vi har velat bevara karaktären, säger Mariana Alves.

Hults Bruks Smidescentrum satsar på att skapa en nationell plattform för konstsmeder i Sverige. Centrumet har fått medel från EU till sin verksamhet, men också ett bidrag från Riksantikvarieämbetet för att rusta upp smedjan, där man håller kurser i smide och anordnat en internationell smidestävling.

I utställningslokalerna - som även omfattar en intilliggande panncentral - finns en tanke att visa även annat konsthantverk framöver. Men i den första utställningen visas enbart konstsmide.

- Vi vill sätta ner foten och markera att det här är platsen för alla konstsmeder i Sverige, säger Mariana Alves.

Det som visas är gesäll- och mästarprov från nio konstsmeder som alla har arbetat hårt för sina yrkesbevis. Det äldsta verket är passande nog en väggtavla som berättar om hantverksprocessen inom smideskonsten. Det skapades 1956 av konstsmeden Hans Winberg som avled 2003.

Det färskaste gesällprovet tillhör konstsmeden Martin Hansson i Linköping. Faktum är att han fortfarande arbetar med sitt prov - en stilig port till en gravvårdsbyggnad.

Utställningsidén till Mästarens mästare kommer från Mariana Alves och smeden Gustav Thane, som driver smedjan i Ryfors bruk utanför Mullsjö.

- Alla konstsmeder i utställningen har en koppling till varandra som mästare-gesäll, berättar Mariana Alves.

Gustav Thane var den första konstsmeden med både gesällprov och mastersexamen, som allt mer kommit att ersätta de gamla gesällproven. Hans mästare var den namnkunniga konstsmeden och skulptören Liss Annika Söderström vars gesällarbete består av en utsmyckad vindflöjel som ett tag prydde Torekällebergets museum i Södertälje.

- När jag intervjuade henne säger hon själv om sitt verk att det är "anskrämligt", "skrot" och "det fulaste hon gjort". Hon har distans och ser att verket som ett uttryck för den hon var då, 1976, när hon var 22 år gammal, säger Mariana Alves.

Intervjuerna är en del av utställningen och där ger konstsmederna sin syn på konstsmidets historia och framtid, men de berättar också om vedermödorna med sina gesäll- och mästarprov.

n Gesällbrev kan idag erhållas inom mer än 75 olika yrken.

n Ett gesällprov är ett yrkesbevis med ursprung inom skråväsendet. En gesäll har gått som lärling hos en mästare i några år och för att bevisa sin skicklighet gjorde han ett prov. När det var klart och godkänt gav sig gesällen förr ut på gesällvandring i Europa i cirka två års tid för att få fördjupad kunskap inom sitt område. Det finns inte kvar i Sverige, men däremot i Tyskland. Gesällen klär sig i en speciell dräkt med svart slokhatt, utsvängda linnebyxor och en vandringskäpp. Gesällen har med en väska med gesällbok som fylls i och stämplas av olika mästare.

n Numera finns en konstsmidesutbildning på högskolenivå, HDK Steneby i Dalsland. I och med att examensbevis utfärdas är färre intresserade att göra gesällprov.

Källa: Mariana Alves, Hults Bruks Konstsmidescentrum

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!