Vårsalong med självporträtt

På lördag öppnar den årliga Vårsalongen på Konstforum där elever från Bild och form på De Geergymnasiet visar upp vad de gjort under läsåret.

10 maj 2019 06:00

Det är både elever från årskurs 1, 2 och 3 som visar vad de lärt sig under det gångna läsåret. De har jobbat med olika tekniker, allt från blyerts och kol till pastellkrita, keramik och glas.

I det rum där årskurs 1 hängt sina verk visar bildlärare Anna Frisendahl hur eleverna fått hitta på en egen form, som de jobbat med på olika sätt, från plant papper till att bygga den i lera eller göra den som pappersskulptur, och att teckna av den i kol, som ett stilleben.

Matilda Randmäe, 17, har gjort en röd och blå hundliknande pappersskulptur, en form som hon också gjort som en målning.

– Sedan har de jobbat med självporträtt också, i tre olika varianter, säger bildlärare Marie Liljegren Kreuger.

Strukturer, och ljus och skugga är sådant som eleverna arbetat med. De har tittat på sig själva i spegeln när de gjort självporträtten.

– Det handlar om att lära sig att se hela tiden.

Färglära ingår förstås också i utbildningen. Vid självporträtten i pastellkrita har eleverna bara fått använda tre grundfärger, som exempelvis gult, rött och blått.

De har också fått prova på kollage.

– Vi har pratat om färgrörelse, rytm och varm och kallt, säger Marie Liljegren Kreuger.

I andra rum visas kamratporträtt i lera, händer i lera, akvareller, tredimensionella modellstudier i kartong, glasfat och keramik. Fredrika Nelin har gjort en vacker keramiktjäder, en fågel som glänser i mörkt grönt.

Julia Åberg, 18, som går i trean har gjort en stor randig skulptur.

– Det är frigolit, och så har jag satt ihop den med hjälp av stålpinnar. Det är smidigt att ta loss och bygga ihop. Den är väldigt lätt. Men det blir problem också, för den är så himla ostabil, säger Julia Åberg som funderar på stenar som tyngd.

Julia Åberg gillar takt, upprepning och ränder. Det finns en stabilitet, en trygghet, i ränder, säger hon.

– Om man blandar det med den här stora, ostabila vingliga saken blir det ganska kul. Det är en rolig blandning.

Skulpturen kom till under det skulpturprojekt som ingick i utbildningen. Uppdraget var att tänka offentlig konst.

– När jag höll på med det här ville jag få utlopp för att måla ränder så då passade jag på, säger Julia Åberg som själv ofta bär randiga kläder.

Vernissage på Konstforum på Saltängsgatan i Norrköping är det lördagen den 11 maj. Utställningen pågår till och med den 17 maj.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanna Beskow Norgren