Vampyrer på Kammaren

Vampyrer, romantik, erotik och skräck – det bjuder Kvartersteatern på i sin nya originalpjäs "Lilja och Lily" som har premiär om en vecka. Folkbladet hälsade på ensemblen på Kulturkammaren.

20 oktober 2017 06:00

Röda lampor lyser passande nog upp scenen där sex tiondelar av skådespelarensemblen som ingår i pjäsen "Lilja och Lily" har samlats tillsammans med regissören Frida Nyström. Det är sjätte året man uppför en skräckteater lagom till halloween och det har blivit en publikdragande företeelse – både bland skådespelarna och publiken.

– Ja, det blev faktiskt jättepopulärt redan från början – i år är det redan nästan fullt så det kan bli en sjunde föreställning förutom de sex vi planerat in, berättar Frida Nyström som tillägger att en nyhet för i år är man spelar två helger med premiär den 27 oktober.

Det handlar om en originalpjäs med flera nivåer i berättandet skriven av Kvartersteaterns husdramatiker Anna Nygren (som numera bor i Göteborg).

– Den handlar främst om en ung kvinna som heter Lilja: Lisa Lambot är berättar-Lilja och Wilma Pihl gestaltar Lilja i handlingen, klargör Frida Nyström.

– Lilja kommer in i en sorts depression och i samband med det börjar hon söka sina rötter; hon beger sig till släktgården ute på landet och där träffar hon på olika karaktärer. En av dessa är pensionatsägaren Mona som berättar en historia som utspelar sig på 1700-talet om en kvinna vid namn Lily – det visar sig att Lily har kopplingar till Lilja...

Det var skådespelaren Teodor Fredriksson som 2012 kom med impulsen att börja med skräckteater.

– Jag fick tanken i en bil i Italien när jag lyssnade på Edgar Allen Poe. Det är en häftig känsla att det som var en plötslig idé nu nästan blivit en tradition och det är extra kul att Frida och Kvartersteatern tycker att det är så roligt, säger Teodor.

Vad är det för utmaningar som skådespelare att spela teater inom skräckgenren?

– Det handlar mycket om att få fram de små nyanserna och inte överspela, Frida är bra på att få fram det där, säger Teodor och Eva Moberg fyller i:

– Det är ofta de där små detaljerna som gör det obehagligt. När man är alltid är trevlig privat är det också skönt att få spela obehaglig, skrattar hon.

Som det brukar vara med vampyrer är det ett mångbottnat narrativ.

– Det är en romantisk berättelse som är både vacker och lite äcklig men inte jätteskrämmande, sedan finns det lite erotik också, säger Frida Nyström som tycker vampyren som gestalt är intressant.

– Man blir ofta lite förälskad i dom, det är inte så enkelt som "god" eller "ond" eftersom vampyren är mångfacetterad som varelse och varit det ända från att den dök upp i litteraturen.

Man har satt en rekommenderad 13-årsgräns på "Lilja och Lily".

– Är man under det vill vi att målsman ska vara med, det är ingen barnpjäs utan behandlar vuxna teman även om den inte är jätteotäck, avslutar Frida Nyström.

Lilja och Lily

Skådespelare: Teodor Fredriksson, Wilma Pihl, Lisa Lambot, Kajsa Rydén, Eva Moberg, Agata Evner, Erik Moberg, Sandra Andersson, Michael Björkman och Jakob Fundberg.

Skriven av Anna Nygren i regi av Frida Nyström.

Spelas på Teater Bråddgatan 34.

Föreställningar fredag 27/10, lördag 28/10, onsdag 1/11, torsdag 2/11, fredag 3/11, lördag 4/11.

Info på Kvartersteaterns hemsida

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors