Välsmord jazzmaskin

Nu släpper den relativt nykomponerade jazzensemblen Jazzmaskinen sin debut-cd med samma namn.

15 mars 2016 09:00

Det hör inte till vanligheterna att en Norrköpingsbaserad jazzgrupp släpper egenskriven musik på en såpass hög nivå som det är frågan om här.

Fyra av musikerna har lokal anknytning: trumslagaren Jocke Sandén som bor i Mogata, Söderköping samt Norrköpingsmusikerna Martin Perk (piano), Niclas Lindblom(bas) och Erik Skott (gitarr). Den femte kuggen i kvintetten är saxofonisten Marcelo Gabard Pazos från Stockholm och tillsammans skapar de faktiskt en slags maskin – i meningen välsmort kollektiv.

Drivande kreativ kraft bakom Jazzmaskinen är Jocke Sandén som skrivit och arrangerat samtliga tio låtar. Det är ju inte helt vanligt att trummisar är såpass drivna kompositörer men här bjuds man på en varierad kompott av nutida jazz. Här finns uptempo-swing som i låten ”Jazzmaskinen” (där Martin Perk får briljera) och lyriska ballader som ”Nautilus” men här finns också beat, humor och lösare kanter som i ”Oraklet i Smedby".

Även Marcelo Gabard Pazos och Erik Skott bjuder på flera följsamma improvisationer men någonstans känns att det är kollektivet, det gemensamma soundet som står i fokus; gruppnamnet ”Jazzmaskinen” är välvalt.

Det märks här och där att låtarna är skrivna av just en trummis, arrangemangen har ofta en viss betoning på rytmiska finesser och figurer – därmed inte sagt att melodik och harmonik på något sätt får stå tillbaka.

Sammantaget är det här en variationsrik platta där det vackra står sida vid sida med det lite ruffigare – det traditionella bredvid det modernare. Det är glädjande att Norrköping kan uppvisa lokal jazz med så hög grad av personlig karaktär och integritet.

Och så heter en låt ”Mogata”, bara en sån sak!

Jazz

Jazzmaskinen

"Jazzmaskinen"

(Periferi records)

Bästa låt: "The Pligg"

Betyg: 4

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors