Valet mellan karriär och familj

Valet mellan karriär och familj är temat i Kvartersteaterns uppsättning av 1800-talspjäsen ”Skådespelerskan”.

2 mars 2018 06:00

Anne Charlotte Leffler, som skrev ”Skådespelerskan” år 1873, var en på sin tid välkänd dramatiker.

– Sedan kom Strindberg och hon blev lite bortglömd, vilket är synd, säger regissören Frida Nyström.

Det här är Lefflers mest kända drama. När Kvartersteatern i Norrköping sätter pjäsen i Tredje kammaren på Teater Bråddgatan 34 är det med till stor del samma ensemble som gjorde uppsättningen av Lefflers ”Familjelycka” förra året.

– Det är kul med dramatik som har en sådan här kvalitet, som inte spelas så mycket, säger Frida Nyström.

1800-talsmiljön ger också chans till kostymteater, något som skådespelarna tycker är roligt.

Pjäsen skulle ha kunnat förläggas till modern tid, men det finns en poäng med att spela en pjäs i den tid den är skriven, för att kunna jämföra med nutiden, vad som har förändrats och vad som inte har gjort det, menar Frida Nyström.

”Skådespelerskan” är ett drama om konsten, kärleken och kvinnosynen i Sverige i slutet på 1800-talet. Handlingen utspelar sig hemma på familjen Ståhlbergs gods, där äldste sonen Helge (Tim Brodin) kommer på besök över julhelgerna.

Med sig har han sin nya fästmö Ester. Hon är skådespelerska med förkärlek för vackra kläder och smink, och inte så nedtonad och modest som Helges mor och syster tycker att en bra kvinna ska vara.

Det utvecklar sig till ett drama där många känslor såras. Allt ställs på sin spets när Ester måste välja mellan sin kärlek till teatern och kärleken till Helge.

– Den här pjäsen handlar om saker och ting som är, tråkigt nog, fortfarande aktuella. Det handlar om att Ester måste göra ett val mellan karriär och bilda familj, säger Emma Friberg som spelar Ester.

Hon beskriver Ester som en kvinna som jobbat sig upp, och som kommer in i den fina familjen som något av en främmande fågel.

– Hon är skådespelerska och väldigt hängiven det arbetet, och har väldigt svårt att släppa skådespeleriet – även när hon inte är på teatern.

– Hon spelar en himla massa spel hela tiden. Hon gör nog sitt bästa för att passa in, men samtidigt blir hon lite provocerad av den här familjen, att de är så stelbenta.

Kvartersteatern har lagt till en karaktär till pjäsen, ragatan moster Karin, spelad av Lotta Bäck. Hon förstärker motståndet mot Ester.

Premiär är det den 10 mars. Det blir nio föreställningar, samt ett gästspel i Vadstena.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanna Beskow Norgren