Vacker, lättrunnen musik

10 maj 2019 13:00

Nordiska klanger lockades vi med och nordiska klanger blev det! I mängd! När Norrköpingssymfonikerna bjöd in till säsongsfinal snålades det inte med vare sig klang eller ton i en konsert som satsade på ”extra allt”. Den här kvällen kändes det som om programmet levde sitt eget liv, helt ovilligt att infoga sig i mallar och ramar. Som åhörare var det bara att låta sig ryckas med och kasta loss.

Hanna Husáhr – vilken röst! Och vilken förmåga att tolka texter och återge innehållet oavsett språk! Jean Sibelius Luonnotar inledde kvällen. Mäktigt och kraftfullt framfört där ingenting är gratis. Det kärva tonspråket fick i Husáhrs tolkning ett välgörande naket och klangskönt framförande! I Anders Hillborgs tonsättning av Gunnar Ekelöfs dikt O dessa ögon blev texten levande och innehållet förklarat. Ur Peer Gynt fick vi höra Solveigs Sang, befriande direkt och med otvungen och böjlig stämma. Husáhr har en sort egen infärgning i rösten som blir så snygg när hon släpper loss och låter sången ta plats. Mer Grieg men då i en tonsättning av Bodenstedt fick vi i En dröm där Husáhr återigen kärnfullt och övertygande med böjlig stämma tolkade text och ton.

Anton Edvard Pratté – denne nyupptäckte östgötske tonsättare som har fått en egen internationell harpfestival i dagarna -fick sin Concerto Appassionnato i g-moll för harpa och orkester framförd med orkesterns egen Delphine Constantin Reznik som solist. Vacker, lättrunnen musik fick ett finlemmat spel från orkestern med finmejslad tolkning från solisten. Det fanns en mozarts lätthet i den första satsen, klassiskt stabil med romantiska inslag. Mellansatsen blev aningen baktung men det fanns en god vilja att komma vidare och i finalen fick man till rejäl stuns i avstampen!

Kvällens klo kom definitivt mot slutet och då i Sibelius symfoni nr 5, närmare bestämt i den sista satsen. Här fanns det en bärighet genom dirigenten Rumon Gambas oortodoxa sätt att ta sig an det musikaliska innehållet. Kontrasterna fick ta plats och den befriande opolerade avslutningen satte punkt för en helafton med nordiska klanger!

Musik

Nordiska Klanger

Norrköpings Symfoniorkester

Dirigent: Rumon Gamba

Solister: Hanna Husáhr sopran, Delphine Constantin Reznik harpa

Musik av: Sibelius, Pratté, Hillborg och Grieg

De Geerhallen, Norrköping

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Sköldh