Uppbyggnad i Game of Thrones

26 april 2019 06:00

Man kan supa och härja trots att man är blind. Och kvinna. Det man inte kan göra är att ha en romantisk relation med sin faster.

Får man svära, röka och ligga runt om man är blind? Självklart, det får ju alla andra också. Det är dock inte ofta man ser såna karaktärer i en tv-serie. I "In the dark" är Muphy huvudperson. Hon är blind sen 14-årsåldern och lever inte upp till sina föräldrars syn på vad ett ordnat leverne innebär. Hon arbetar på sina adoptivföräldrars företag som tränar ledarhundar och i övrigt strular hon mest runt. Varje dag träffar hon samma 15-åriga kille nere på hörnet och tar en cigg men en dag är han inte där. Istället hittar hon ett lik. Hon känner igen det som sin unge kompis men polisen tror henne inte eftersom liket är borta när polisen kommer dit. Murphy bestämmer sig för att ta reda på vad som hänt trots att det är knarkhandlare och folk i hennes närhet som tycker att hon borde låta bli.

Serien sticker ut i USA eftersom det är den första primetime-serien på CW som har syntolkning. För mig sticker den ut för att en kvinnlig huvudkaraktär beter sig normlöst och ändå ska vi som publik gilla henne. För det gör man trots att hon beter sig illa och egoistiskt emellanåt. Frågan är nu vilken internationell streamingsajt som kommer köpa serien. Netflix har köpt ett antal andra serier från CW ("Riverdale", "Supernatural", "Dynasty" och "Jane the virgin" till exempel) så förhoppningsvis dyker serien upp där snart.

Två avsnitt av "Game of thrones" sista säsong har släppts och därmed är vi faktiskt redan en tredjedel igenom säsongen. Än så länge byggs det upp för det stora slaget och lite känns det som att avsnitt två verkligen var ett avsnitt för de inbitna fansen när nästan alla stora karaktärer är på samma ställe. Alla försonas med alla i en sista natten innan vi dör-stämning och framför öp+pna spisen byter de berättelser med varandra. Den viktigaste berättelsen är förstås den om Jon Snows bakgrund. Den berättas i kryptan under Winterfell. Jon och Daenarys kan inte fortsätta sin kärleksrelation nu när de båda vet att hon är hans faster. Till skillnad från familjen Lannister ser inte Jon med blida ögon på incest.

När det gäller Lannisters så är två av de tre syskon på Winterfell för att försvara världen. Det gör det upplagt för en annan strid när den mot de vita vandrarna är förbi.

Rafflande är det inte i SVT:s satsning på att skildra älgvandringen men så heter det också slow-tv. Jag som nästan ser all tv genom min apple-tv ser det som ett utmärkt alternativ till apples skärmsläckarfilmer och häromkvällen såg jag faktiskt älgar. Annars tycker jag mest det var varit pipande fåglar och snö.

Det är bra om man inte har börjat kolla på "The Act" (HBO Nordic) för då kan man sträckkolla alla avsnitt snart. Det är en oerhört spännande serie och att det skildrar verkliga händelser gör det inte sämre direkt. Googlar man på karaktärerna så finns det en hel del att läsa om det verkliga fallet. Sånt gillar jag. Precis som när man sett "Dirty John" så vill man veta mer. På Netflix finns också en dokumentär om fallet Dirty John - sevärd!

Topp Tre:

Bästa scenerna hittills i Game of Thrones säsong 8

1. Bran och Sam berättar för Jon Snow vem han egentligen är.

2. Arya förhör sig om de vita vandrarna och får höra att de är död. "I know death" svarar hon.

3. Brienne of Tarth blir adlad.

TV-krönika

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erika Wiman Snäll