Unga tar ton med SON

59 unga musiktalanger från hela länet samlas nu De Geer-hallen. I Sportlovsorkestern får de tips och råd av Symfoniorkesterns proffsmusiker.

17 februari 2015 16:09

När Folkbladet tittar in på dagens stämrep i hittar vi ungdomar som spelar blås- och slagverksinstrument på stora scenen, medan cellister och violinister huserar i olika reprum. Violinisterna övar på "Finlandia" – den finske tonsättaren Jeans Sibelius mest kända verk. I cirkeln med stråke och fiol i hand sitter Sofia Stenberg, 17, från Norrköping som har spelat fiol i nio år.

– Det är första året jag är med. Jag har hört lite från kompisar och det verkade kul. Man får lite annan hjälp här i och med att coacherna spelar i den riktiga orkestern. Jag trodde att det skulle vara mycket strängare och hårdare. Det är ganska lugnt och trevligt, även om det kan vara svårt ibland, säger hon.

Tionde året

Det är tionde året i rad som musicerande ungdomar från hela länet strålar samman och bildar Sportlovsorkestern under en vecka. Alla som är elever i länets kommunala kulturskolor har chans att vara med. I år har 59 ungdomar handplockats av musiklärare runt om i länet. De kommer från t ex Linköping, Motala, Mjölby, Tranås, Finspång, Norrköping och Söderköping.

– Lärarna bedömer vilka som klarar av att vara med. Någon uttagning eller provspelning vill vi inte ha. Det blir så laddat. Vem kan visa vad man går för i en sådan pressad situation? Det är tillräckligt mycket sånt ändå i den här världen. Vi har aldrig tackat nej till någon som har velat vara med, säger Kristina Holm Danielsson, pedagog och producent på SON.

För tre veckor sedan träffades orkestern för första gången, men i söndags drog veckan igång på allvar. Fast ungdomarna har haft möjlighet att sätta sig in i musiken under längre tid.

– Redan vid jul ligger programmet på vår webb, så att man kan repa på kammarn om man vill, säger Kristina Holm Danielsson.

En del av musikuppväxten

Många gånger återvänder ungdomar från Sportlovsorkestern till orkestern i De Geerhallen. Flera av solisterna från De Geer-gymnasiet i samarbetet med orkestern i föreställningen ViSON hade tidigare varit med i Sportlovsorkestern.

– Det är roligt att många kommer tillbaka hit och att konserthuset blir en del av den musikaliska uppväxten, säger Kristina Holm Danielsson.

I morgon kväll visar Sportlovsorkestern upp sig i Linköping och på torsdag väntar konsert i De Geer-hallen. På repertoaren finns bland annat guldkorn ur nordisk nationalromantik, utöver den redan nämnde Sibelius, spelas även musik av Grieg och Stenhammar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Segraeus