Tvillingar med skräckintresse

På fredagen besökte C L Raven Söderköpings bokhandel. Bakom detta namn gömmer sig tvillingsystrarna Cat och Lynx från Cardiff i Wales som tillsammans skriver böcker med skräcktema. På lördagen blir det boksignering i Söderköpings bokhandel.

17 maj 2019 17:00

De är tvillingsystrar som älskar att skriva och båda är fascinerade av det mörka i tillvaron: Cat och Lynx Raven (36 år) från Cardiff i Wales har gett ut ett antal böcker i skräckgenren och på fredagen har de hamnat på Söderköpings bokhandel. Egentligen är de på besök hos Söderköpingsbon Christina Wernersson som de mötte under online-gameande och Anders Karlin på Söderköpings bokhandel passade då på att anordna en boksignering som kommer att äga rum i bokhandeln på lördag (18 maj) mellan 11 och 13.

Det är inte ovanligt att tvillingar är tajta och det kan man verkligen säga om Lynx och Cat Raven som bor ihop, tränar ihop, reser ihop och skriver böcker tillsammans.

– Vi älskade att skriva redan som barn och började väl egentligen i 12-årsåldern, berättar Cat och Lynx fyller i (vilket händer ofta under intervjun):

– Då tänkte vi att det var svårt att bli publicerade så varför inte börja skriva tillsammans för tänk om en av oss slog igenom men inte den andra?

Det har gått bra för systrarna, de ger ut på eget förlag men har fått flera noveller publicerade i Australien och USA. Folkbladet frågar hur själva skrivandet går till?

– Den ena skriver några sidor, sedan byter vi och den andra får ta över, berättar Cat och Lynx fortsätter:

– På det viset blir det ju ganska spännande för vi tycker inte om att planera saker, det får växa fram av sig själv. Det är ofta man tar över skrivandet och tänker: "Oj, det där såg jag inte komma" – man får helt enkelt anpassa sig till vad som gjorts.

De har en alldeles särskild arbetsdisciplin.

– Vi har ett skjul i trädgården som vi skriver i och vi har lyckats låna rekvisita som ser ut som stenar från en kompis som håller på med film så det känns som att vara i en fängelsehåla, berättar Lynx.

– Där sitter en av oss och skriver med en katt i knät medan den andra är i huset och kanske gör research för vår radioshow eller annat, sedan turas vi om.

Som inspirationskällor nämner de Roald Dahl, Stephen King och Dean Koontz.

– Men vi inspireras av musik också, till exempel Meat Loaf, där låtskrivaren Jim Steinman ofta har texter som är väldigt målande: det är flera gånger som en låttext har gett inspiration till en bok, säger Cat.

De har ägnat torsdagen åt att gå omkring i Söderköping och tagit foton av olika miljöer, det är för övrigt första gången de är i Sverige.

– Det är jättefint här, helt olikt från Wales. Det finns så många häftiga byggnader och fina miljöer här i Söderköping, säger Lynx och Cat håller med:

– Vi älskar ju också historia men hamnar gärna i de makabra detaljerna. Det är samma sak när vi reser: vi vill alltid hitta de där mörka platserna där otäcka saker har hänt.

Det är naturligtvis fokus på den dystrare delen av historia även när de besöker Söderköping. På söndagen ska de ut till Stegeborg för att följa i Tobohäxans fotspår. Det var en kvinna som bodde i torpet Tobo på 1600-talet och blev anklagad för att vara häxa. Det ledde till att hon i början av 1610-talet brändes på bål på Ramunderberget. Alltså en historia som passar tvillingarna Raven som hand i handske – förmodligen kommer den framöver att dyka upp i deras skräckshow de driver på den lokala radion i Cardiff.

Förutom sin radioshow ska de också ska spela in en film i oktober baserad på deras bok "Romance is dead" så det saknas alltså inte saker att göra för tvillingparet – dock återstår det att se om Söderköpingsmiljöer dyker upp i kommande alster.

Vill man träffa två spännande författare och kanske köpa en bok och få den signerad kan man alltså¨med fördel besöka bokhandeln på lördag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors

Ämnen du kan följa