Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tar nytt grepp om Norrköpings historia

I sin förra bok skrev han om Norrköpings gatunamn.Nu är journalisten Peter Kristensson aktuell med en ny bok.Den här gången berättar han om stadens olika kvartersnamn.

Peter Kristensson är aktuell med en ny bok om Norrköpings kvartersnamn.

Peter Kristensson är aktuell med en ny bok om Norrköpings kvartersnamn.

Foto: Susanna Beskow Norgren

NORRKÖPING2018-11-27 06:00

Varför heter ett kvarter i Norrköping Godvän?

Och vad är bakgrunden till kvartersnamn som Enväldet, Renströmmen och Trätan?

Det är några av frågorna som Peter Kristensson tittar närmare på i sin nya bok "Norrköpings kvartersnamn".

Journalisten och författaren som 2014 släppte boken "Norrköpings gatunamn" har forskat vidare i stadens historia och i uppföljaren berättar han om ålder och bakgrund till namnen på Norrköpings drygt 1 300 kvarter.

– I namnen lever minnet vidare av historiska byggnader, verksamheter och händelser, och av människor som för länge sedan skridit till skuggornas värld, säger Peter Kristensson, i ett pressmeddelande.

De äldsta kvartersnamnen tillkom i början av 1700-talet när staden byggdes upp igen efter att ryssarna varit här och satt staden i brand. Namnen speglar i hög grad den tidens Norrköping – ofta genom att de hämtades från tomtägarens namn eller yrke, exempelvis Eken (Jacob Ekbohm) Vintern (Olof Winter), Hatten (hattmakare) och Klockan (klockgjutare).

Peter Kristensson har arbetat på Sveriges Radio i 29 år men sedan tidigare i år jobbar han heltid med historia i det egna företaget Klingsbergs Förlag. Han har även studerat historia vid Linköpings Universtitet och driver sedan 18 år tillbaka Nättidningen Svensk Historia.

Peter skriver numera även krönikor i Folkbladet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!