Det var 1859 som Johannes Brahms första pianokonsert hade urpremiär och det blev inte på något sätt en omedelbar succé – tvärtom var kritiken ganska kärv och publiken ljum. Men verket har genom åren kommit att omvärderas till att betraktas som ett storslaget mästerverk.

På torsdag (28 mars) kommer Brahms pianokonsert nr 1 att framföras i De Geerhallen och som pianosolist hör vi Kirill Gerstein som räknas som av de intressantaste pianosolisterna i sin generation (född 1979) – han har beskrivits som ”lysande och obehindrad av tekniska svårigheter när han får pianot att sjunga.”. Kirill Gerstein bor sedan tonåren i USA men är född och uppvuxen i dåvarande Sovjetunionen och redan 2001 vann han första pris i Arthur Rubinsteintävlingen.

Det kommer också att bjudas på musik av Jean Sibelius under torsdagskvällen – den finske nationalromantikern ägde en djup fascination av det finska nationaleposet Kalevala och lånade motiv ur detta till sin musik. På torsdagskvällen kommer styckena "Pohjols dotter", "Lemminkäinen drager hemåt" och "Tuonelas svan" att framföras.

Dirigent på torsdagen är finske Taavi Oramo som har fler strängar på sin lyra än dirigering: han är också klarinettist, sångare men också inne på elektroniska instrument. Det blir också en konsertintroduktion en halvtimme innan konsert med Richard Michelin. På fredag framförs också konserten i Crusellhallen i Linköping.