Starka kvinnor i äldre komedi

Kvartersteatern sätter nu upp en klassisk komedi med fokus på kvinnorna och generationsmotsättningar. Folkbladet talade med ensemblen bakom "Familjelycka".

2 mars 2017 06:00

Anne Charlotte Leffler (1849-1892) är en av de kvinnliga dramatiker som lyftes upp under projektet SPETS mellan 2006 och 2009. Syftet med projektet var att lyfta fram kvinnliga dramatiker från 1800-talet och framåt och "Familjelycka" är en av de pjäser som sattes upp av Östgötateatern inom den ramen (2007).

Nu kommer en ny chans för Norrköpingspubliken att se denna klassiker: Kvartersteatern sätter i mars upp "Familjelycka" och Folkbladet fick på tisdagen tillfälle att träffa den åtta personer starka ensemblen samt regissören Frida Nyström.

– Vi ville prova på något äldre och jag hade Leffler i bakhuvudet. När jag började läsa hittade jag den här pjäsen ganska fort, den innehåller bra karaktärer med starka unga kvinnor vilket passar oss, berättar Frida Nyström som tycker att den känns relevant på fler sätt.

– Den lyfter ju dåtidens kvinnosyn men även generationsmotsättningar som kanske såg annorlunda ut då men som ändå var tydliga.

Det skiljer sig lite för skådespelarna att ge sig i kast med en 1800-talspjäs i jämförelse med att spela nyskrivet.

– Det är mest språket som är annorlunda med ovan meningsbyggnad medan karaktärerna inte skiljer sig så mycket. Sedan är det klart att det är andra saker man brottades med som kvinna då jämfört med idag, säger Jenny Helsing som spelar mamma i familjen.

Pjäsen innehåller mycket text som alltså bär 1800-talets prägel så där har mycket av tonvikten legat under repetitionerna.

– Vi har repat sedan i september och kört mycket manus eftersom det är så mycket text. Men vi har också tittat på inbördes relationer mellan karaktärerna, det har ändrats över tid hur vi ser på de här personerna, säger Frida Nyström som tillägger att man även haft besök av Mats Huddén under processen – han spelade i Östgötateaterns uppsättning av "Familjeliv" 2007.

Man har premiär den 17 mars och kommer att göra sju föreställningar i tredje kammaren på Teater Bråddgatan 34. Men man kommer också att göra ett gästspel i västra delen av länet: nämligen Vadstena.

– Det var teatergruppen Vadstena unga teater som hörde av sig och ville ha ett utbyte. Nu fick de inte ihop något i vår men de kommer förhoppningsvis hit till Norrköping senare, säger Frida Nyström som tillägger att de där ska spela i Vadstena gamla teater, byggd 1825 och därmed en av de äldsta bevarade i landet.

Det är några veckor kvar till premiären av "Familjelycka": en pjäs där hemligheter duggar tätt – inte minst hos de tre döttrarna där samtliga är förälskade. När det gäller de tidstypiska kläderna har man dessutom fått hjälp.

– Östgötateatern har ställt upp när det gäller kostym. Det känns jättekul nu inför premiären, avslutar Frida Nyström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors

Ämnen du kan följa