Spöket som skrämde alla

11 augusti 2019 08:00

Familjen Monstersson är en serie böcker för barn som i sin tur ingår i förlagets utgivning av böcker med lätt läsning. Det som förenar lättläsningsböckerna är att handlingen drivs framåt både av pratbubblor med stora bokstäver och av händelserader med lite mindre bokstäver och fler ord.

Mansuförfattaren Mats Wänblad och illustratören Pelle Forshed är samspelta medarbetare i monsterserien. Ord och bild harmoniserar på ett behagligt sätt.

En annan viktig ingrediens är förstås att böckerna ska vara kul, inbjudande och gärna lite spännande.

Och vad kan vara mer spännande än monster?

Familjen Monstersson bor i ett gammalt kråkslott och sonen som heter Boris har en bästis som heter Ebba som bor i ett helt vanligt radhus.

Boris Monstersson och hans familj är (nog) inte några riktiga spöken eller monster. Men lite mystiska och "eljest" är de allt. Spöklika helt klart!

I den senaste utgåvan i serien om den monsterliknande familjen i kråkslottet tar sig Ebba och Boris upp på vinden hemma hos Monsterssons. De hittar gamla kläder i en kista och börjar klä ut sig. Ebba som är lite mer framåt av de båda föreslår att de ska göra en pjäs. Boris vill helst inte. Han är blyg. Ebba förklarar klokt för honom att det som är bra med teater är att man ju är någon annan då och därför inte behöver vara blyg för sin egen del.

De sätter ihop en pjäs med tre roller: Två kungar och ett spöke. Eftersom de bara är två så bestäms att Boris ska spela både kung och spöke.

Familjerna till Boris och Ebba bjuds upp till vinden på premiär. Allt går bra ända tills slutscenen då spöket ska visa sig och skrämmas. Då blir det nämligen riktigt bra! Alla - inklusive de två skådespelarna - blir riktigt rädda!

Hur gick det till tro?

Bok

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Widar Andersson