Späckad scenkonstfest

Underfundiga Allan Edwall-sånger, streetdancejam och bultande kärleksdramatik. I kväll går startskottet för Scenkonstfestivalen i Norrköping med ett brett utbud i 30-talet programpunkter.

5 maj 2015 12:53

Drygt 20 grupper medverkar i årets scenkonstfestival som äger rum under 19 dagar i Kulturkvarteret Hallarna, där Teater Bråddgatan 34, Dynamo och Kulturhuset ligger. Även innergården blir en scen för eldshower och annat.

Vilsen människa

Kvartersteatern (Norrköpings största amatörteaterförening) och Marieborgs folkhögskolas teaterlinje är festivalens största aktörer. Marieborgs skådespelar- och teaterpedagogelever har detta år arbetat fram fem föreställningar på temat ”Vilsen människa söker...” och spelar bland annat Mattias Anderssons pjäs K+M+R+L om fyra vilsna människor som fastnat i sina livsmönster.

Men något övergripande tema för hela festivalen finns inte.

– Festivalen handlar mer om att vi som är verksamma vill sprida det vi gör och visa hur mycket liv det finns i kulturvärlden, säger Hanna Gardell från Kvartersteatern.

Brett utbud

Några gästspel kommer, men de flesta grupper är hemmahörande i närområdet. Norrköpings Studioteater har premiär för ”Kampen, kärleken och poesin” som tar upp besvikelser i kärlek och politisk kamp. Revolverteatern spelar en ”lesbisk pjäs om sexfantasier” och Musikteater Gulasch ger sin nya barnföreställning ”Ivar, Knutte och Vatten”.

Utbudet är både rikt och brett. Det riktar sig från åldrarna 4 år och uppåt.

– Vi har ingen grupp som är specialiserad på seniorteater, men många föreställningar passar för äldre publik. Ett exempel är Mats och Sölve spelar Allan, som startar årets festival, säger Hanna Gardell.

"Olika uttryck"

Utöver teater ryms även cirkus och dansföreställningar med Tromäki Dance Company och Blauba.

– Vi har satsat på att få in dansen. Vi vill inte bara ha teater – utan bredda festivalen till en scenkonstfestival som rymmer en rad olika uttrycksformer.

Dessutom bjuder danskollektivet Vibe in besökarna att dansa med dem i ett streetdancejam på innergården. För andra som är sugna på att prova på teater håller Kvartersteatern workshops.

Vad är nytt för i år?

– Festivalen är mindre utspridd. Föreställningar hakar i varandra och mer händer under helgerna. Framförallt har vi satsat på sista helgen, då ska det vara riktig festivalfinal och hända massor med olika saker.

Bland annat kommer man att ha marknad på innergården den avslutande helgen, både på lördag och söndag. Det finns också en tydlig baktanke med den idén:

– Vi vill skapa rörelse, så att folk som inte brukar hitta till teater och dans hittar in, säger Hanna Gardell.

FAKTA

När? 6-24 maj

Var? I kulturkvarteret Hallarna, gamla Kulturkammaren

Vad är det? En scenkonstfestival med teater, dans, eldshow, cirkus, workshops och hantverks- och loppismarknader.

För vem är festivalen? För alla – småbarn, tonåringar, vuxna och äldre människor.

Var

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!