Sommarteater med skärgårdskänsla

I sommar går det att få en smak av skärgården – mitt i Norrköping. På Färgargården kommer nämligen Saltkråkan att sättas upp som sommarteater.

12 juni 2019 06:00

I fjol satte hon upp Emil i Lönneberga.

Året innan det Ronja Rövardotter.

Carina Perenkranz fortsätter att gräva i Astrid Lindgrens fantastiska skatt av berättelser och i sommar sätter hon upp föreställningen ”Saltkråkan på Färgargården” med sitt bolag Chopp Event.

–  Jag har alltid velat sätta upp ”Vi på Saltkråkan”, men funderat över hur det ska gå till för det är så speciellt med skärgårdsmiljön och vattnet. Inomhus kan man skapa den visionen men som utomhusteater är det svårare, men nu kände vi att vi gör det på Färgargården. Vi bygger en brygga och så har vi Strömmen i bakgrunden så får man känslan av att man är ute i skärgården, säger Carina.

Publiken får stifta bekantskap med Tjorven, farbror Melker, Pelle, Malin och alla de andra klassiska karaktärerna från Astrid Lindgrens älskade berättelse som utspelar sig i den svenska skärgårdsidyllen.

– Man såg Saltkråkan som liten. Föreställningen är mysig och glad. Det är ungefär som ”Inga Lindström” som jag också håller på med. Solen skiner alltid. Det är en snäll berättelse om omtanke, kärlek och gemenskap. Att försöka hålla ihop familjen och så, och den är aktuell än i dag. Saltkråkan är väldigt filmisk och har inte satts upp på teaterscenen så många gånger. Det är snabba klipp, och de försöker man få med, och det blir mycket sång och musik, säger Carina.

Föreställningen är för såväl stora som små, allt från tre år och uppåt, och har premiär 17 juni.

– Sedan spelar vi 15 föreställningar fram till 1 september.

I rollen som Tjorven syns Hedda Norén och hon ser verkligen fram emot uppgiften.

– Det känns superhäftigt. Jag blev så glad när jag fick rollen. Nu får man försöka hitta sjuåringen inom sig igen. Tjorven är en rolig karaktär att göra för hon är så stark och bestämd, säger hon.

Vad har du för relation till ”Vi på saltkråkan”?

– Jag såg serien och filmerna när jag var liten och jag älskar allt med Astrid Lindgren. Det är sådan här svensk härlig sommaridyll, en drömsommar som alla vill ha.

Ensembeln består totalt av 20 personer. Lars Fager gör rollen som Melker, Julia Strandberg spelar Malin och Melwin Järfalk syns i rollen som Pelle medan hunden Astrid spelar Båtsman.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Jonsson