Söderkåkar i Knäppingsborg

Söders höjder hittas – i Knäppingsborg. Teaterprofilen Fredrik ”Frippe” Pettersson gör nämligen regidebut med Gideon Wahlbergs gamla lustspelsklassiker ”Söderkåkar” som ska spelas under två veckor på kullerstenarna i hjärtat av Norrköping.

23 juni 2016 09:00

– Söderkåkar är en personlig favorit av Gideon Wahlbergs alla folklustspel. Det är pärla, säger Fredrik ”Frippe” Pettersson.

Söderkåkar tillhör Gideon Wahlbergs allra mest kända folklustspel och hade sin urpremiär i Tantolunden i Stockholm 1930. Det utspelar sig på Söders höjder i Stockholm och speglar en brännande klasskonflikt mellan två trätande bröder, murarbasen Johan och uppkomlingen Erik som är grosshandlare – och har bytt namn. Men så hamnar Erik hamnar i ekonomisk kris, och vill sälja släktgården som de båda ärvt, för att få in pengar. Men det uppstår problem eftersom båda bröderna måste vara överens om försäljningen.

– Söderkåkar innehåller ganska mycket drama och har en tyngd i botten. Den tar upp allvarliga ämnen som klasstillhörighet, status och heder. De kan förekomma även i Gideon Wahlbergs andra lustspel, men där skojas de bort på ett annat sätt, säger Frippe.

Men lugn – ”Söderkåkar” bjuder naturligtvis också på skratt.

– Ja, ja, det blir skratt, flörtar, romantik, förvecklingar och gubbar som tar sig en sup. Allt finns som ska finnas i de här lustspelen, intygar Fredrik ”Frippe” Petersson.

Fredrik ”Frippe” Pettersson har syns på de flesta scener i Norrköping och tidigare medverkat i folklustspel i Cederdalen, Arbis, Östra Husby – och Knäppingsborg. Men han har aldrig tidigare spelat i Söderkåkar. Nu gör han sin debut som regissör tillsammans med John Hedman som regiassistent.

– Jag har spelat ganska mycket folklustspel tidigare och känner att jag har en viss rutin. Jag känner att jag kan genren. Det kändes jättekul när vi bestämde att jag skulle regissera. Det blir mer att tänka på i helheten, än om man bara spelar en roll. Man får hela tiden vara på spänn och tänka på alla, samtidigt som man måste koncentrera sig på sina egna grejer också.

Bakom uppsättningen står Kalbo Kultur, och ensemblen är ungefär densamma som i fjolårets Knäppingsborgsspel ”Tänk om jag gifter mig med August” - en succé både sett till publik och kritik. En första kollationering för Söderkåkar hölls i januari och i april drog repetitionerna igång på allvar. Bland de medverkande finns Lotta Månsson, Anki Wastesson, Helena Lord, Jenny Silfvenius, Elias Dahlgren, Annica Ljung, Jacob Sjöberg, Johan Pettersson, Roger Melin och nytillskottet Janne Gustavsson.

– Det är en bra ensemble där alla är väldigt positiva. Det har funkat fantastisk bra, säger Frippe Pettersson.

Dessutom kommer pianisten Alexander Ambec att kompa ensemblen live i föreställningens sångnummer.

Nytt för i år är att man spelar utan tält, under bar himmel på kullerstenarna. Teatersällskapet använder innergården och det hus som tidigare rymde filmkollektivet Crazy Pictures.

– Så vi behöver bara bygga upp ett hus i år. Det är kul att man kan använda omgivningen som scenografi.

Men det är ett risktagande med tanke på vädret?

– Ja, det är det förstås, men det brukar alltid fungera ändå. Publiken som kommer är oftast beredda på att det kan bli regn. De brukar vara förlåtande. Och att spela i oväder är inte så farligt.

Söderkåkar har premiär den 1 juli och spelas till den 16 juli.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!