”Skulptur på Löfstad”.
Så heter utställningen vid Löfstad slott som pågår mellan 1 juni och 31 augusti.
Tre av de större verken har placerats på slottsgården och möter besökarna så fort de gör entré vid slottet, några har placerats inomhus i Kyrksalen i den ena slottsflygeln, men de allra flesta finns ute i den engelska parken på västra sidan om slottet.
Just att använda parken som en plats för konst är ett nytt grepp.
– Vi hoppas att det här kan bli någonting som både publiken uppskattar och som vi fortsätter med i framtiden. I Östergötland finns inte riktigt den här typen av utställningar. Det är i en historisk miljö och en ganska stor utställning koncentrerad på liten yta. Jag tror inte man behöver vara konstvetare eller skulptör för att kunna ta till sig det här utan vanliga besökare och turister kommer uppskatta det, säger Per Stålebro, verksamhetsansvarig på Löfstad slott och projektledare för utställningen.
Idén med att skapa en skulpturpark vid Löfstad slott kom från början från skulptören Magnus Ringborg.
Han representerar Svenska skulptörförbundet som arbetar aktivt med att få till olika utställningar och tyckte att det lockade med en utställning i en historisk miljö som den vid Löfstad slott.
När Per Stålebro fick höra om idén var han inte sen med att tacka ja och det senaste året har projektgruppen arbetat hårt med att planera det hela och välja ut olika skulpturer och konstnärer som ska få vara med.
– Vi fick in jättemånga ansökningar och har haft en jury som arbetat med det här. Till sist landade vi på 18 skulptörer, säger Per.
Ringborg har själv ett par olika skulpturer med i utställningen. Bland annat ”Beskyddaren”, en häst i yogaställning som håller i en katt. Skulpturen är gjord i indisk svart granit. Under hästen har han monterat speglar och effekten blir att hästen tycks sväva i luften.
– Jag har hämtat mycket inspiration från egyptisk konst. Sen tyckte jag att det var kul att montera lite speglar i botten för då ser det ut som ett magiskt objekt. Det är något man inte sätt förut. En häst i yogaställning är ju lite märkligt och det vill jag understryka med den här spegelverkan, säger Magnus.
De senaste två veckorna har det varit ett intensivt arbete med att få alla skulpturer på plats. Vissa av dem är riktigt stora och väger en hel del, som skulpturen "Vindöga" av Ivana Machackova, som väger hela fem ton.
– Juryn har gjort ett otroligt jobb att hitta den här bredden på uttryck med olika material, olika sätt att gestalta verkligheten. Det breda spannet ger en fin bild av svensk skulptur i dag, säger Magnus.
På lördag är det dags för vernissage.