Risken med att bli större

10 augusti 2019 06:00

En arg och ilsken jätteödla i staden som polis och militär får proppa full med sömnmedel för att den ska kunna låsas in på stadens Zoo. Och ute i skogen den arga och ilskna och jättestora forskningsassistenten Igor som i vredesmod trampar ner Leo - en av monsterdeckarna - i marken så att han blir helt tillplattad.

Det är upptakten i boken om Jätteödlans hemlighet. Boken ingår i en serie med de båda monsterdeckarna Leo och Loretta som skapats av Mårten Melin och illustratören Jimmy Wallin. Monsterdeckarböckerna marknadsförs som något som är "kul och lättläst för dig som just börjat läsa själv."

Reklamen håller vad den lovar tycker jag. Texten växlar mellan pratbubblor där texten är stor och mycket svart och rader som för berättelsen framåt som är tryckta i små bokstäver och lite gråare färgläggning. Vilket sannolikt ger läsningen extra inlärningsvärden. Enligt förlaget Rabén & Sjögren så är också bokens författare Martin Melin något av en "lärarfavorit."

Han är utbildad bibliotekarie och skriver böcker för ban i alla åldrar. Han är mångfaldigt prisad med stipendier, plaketter och utmärkelser av olika slag.

Jimmy Wallin är serietecknare och redaktör. han är också manusförfattare till tidningen om den starka och snälla björnen Bamse. Vid sidan av eget tecknande och författande så undervisar Jimmy Wallin även om konsten att berätta med bilder.

Den arga ödlan och den ilskna forskningassistenten Igor är goda vänner och egentligen två snälla och kärleksfulla varelser. Genom fyndigt detektivarbete av monsterdeckarna Leo och Loretta så nystas historien upp. Deckarnas vän professor von Bark visar sig ha med saken att göra. Frågan är om hon kan ställa allt tillrätta igen?

Ny bok

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Widar Andersson