Premiär för "Sommarens sirener"

En musikalfars om en polisstation, ”Sommarens sirener”, blir det på Färgargården i sommar, med premiär måndagen den 10 juni.

8 juni 2019 06:00

Som vanligt är det Marcus Fyrberg som står bakom sommarföreställningen vid Färgargården.

– Det är en musikalfars som traditionen för fjärde året bjuder. Det är en föreställning skriven av mig, med musik från, i huvudsak, 1940-talet, säger Marcus Fyrberg.

Han har skrivit nya texter till en del av sångerna, men inte alla, ”de är så väldigt roliga ändå”.

Titeln på musikalfarsen är en lek med ord. Inte sommarens syrener – utan sommarens sirener.

Musikalfarsen handlar om en polisstation som är nedläggningshotad.

– Man har inte sett tillräckligt med resultat, och man har kört fast i ett fall. Då får man dagen på sig att försöka rädda verksamheten, genom att lösa fallet, säger Marcus Fyrberg.

Han har inspirerats av ett verkligt fall, en stor kupp mot Östgöta Enskilda Bank i Linköping 1854, som kallas för ”diktrånet”, en av de största kupperna i Sverige, då bytet blev motsvarande 40 miljoner kronor i dagens penningvärde.

Kvar i valvet lämnade tjuvarna bara en tredalersedel och en lapp med en dikt:

”Vi länsat haver Östgötha Bank, och mången rik knös torde bli pank. Vi lämnar dock en tredaler kvar, ty hundar pissar på den inget har.”

– Det är det rånet som vi försöker lösa.

Upplösningen blir en annan än verklighetens uppklarande av kuppen.

Marcus Fyrberg spelar polischefen Benjamin – och polischefens fru Patricia. Vilket innebär att polischefen och hans fru aldrig kan vara på scenen samtidigt.

– Då kan man sjunga: "Jag är ute när gumman min är inne, och jag är inne när gumman min går ut", säger Marcus Fyrberg.

Hur du någonsin spelat kvinna förut?

– Jag har gjort dragshow på Skandiateatern och jag har spelat med i La cage aux folles på Arbis, så jag har gjort min klackträning, säger Marcus Fyrberg.

Rikspolischefen, som spelas av Kerstin Eriksson, känd från Arbis, dyker också upp i handlingen, liksom en polispraktikant, spelad av showbonden Susanna Karlsson, välkänd från Bonde söker fru, där hon och Hannes blev ett par.

Andra medverkande är bland andra Peter Mattsson, Marcus Fyrbergs blivande hustru Clara Turdén, som också är producent, Alva Turdén, Jaana Salo och Jacob Graaf.

Premiär är det måndagen den 10 juni. Totalt blir det femton föreställningar under sommaren. I sommar spelas också "Vi på Saltkråkan" på Färgargården, en föreställning som sätts upp av Carina Perenkranz och Chopp Event.

– Vi har varvat våra datum, säger Marcus Fyrberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanna Beskow Norgren