Porträtt i fullformat av surrealisten Dalí

En reflektiv odyssé över mannen som definierade en hel epok själv. Från födelse till begravning, Dalí porträtteras fullt ut.

Film

Salvador Dalí: In Search of Immortality
Cnema 
Regi: David Pujol
I rollerna: Salvador Dalí m fl.
Betyg: 3.7

Eftersom Salvador Dalí hade sinne för det dramatiska, talade om sig själv i tredjeperson, skapade med enorm produktivitet, hade sinne för affärer och gillade att synas finns mycket arkivmaterial att ta av för den som vill göra film om konstnären. Denna dokumentär följer den egendomliga konstnärens liv från start till slut. Filmen växlar mellan all det material som finns och samtal mellan tre olika Dalí-kännare som rör sig i området kring hans älskade hem i Port Lligat.

På grund av hans excentriska personlighet kan det verka som en lätt uppgift att göra film om Dalí. Svårigheten är att få ihop alla synvinklar. I "Salvador Dalí: In Search of Immortality" är odödligheten i centrum. Dalí hade en ovanlig relation till döden. Han fann den vacker men var skrämd. Han påstod att den var oundviklig men att just han skulle komma undan. Mycket av fokuset finns hos de byggnader som han lämnade efter sig. In i dessa historier vävs Dalís relationer. Oavsett vad som skildras märks att det finns mer att djupdyka i. 

David Pujols dokumentär har lagt all form av dömanden eller bedömningar åt sidan. Tittaren behöver inte få någon annans version om konstnären presenterat för sig. Hen får själv fundera över Salvador Dalís avtryck på mänskligheten. Filmen har en känslomässig dimension samtidigt som den ibland nästan ter sig vara en faktabok i filmformat.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa