Poetisk pjäs om mat och identitet

Identitet, skolmat och vänskap. Det är några av de saker som ung scen/östs senaste föreställning ”Vad äter dig” kretsar kring. ”Det är en pjäs om att vara ung”, säger skådespelaren Lisa Hu Yu.

4 maj 2019 06:00

Ung scen/öst fortsätter att sätta upp föreställningar kring temat mat.

Det här är den fjärde i ordningen.

”Vad äter dig” som föreställningen heter hade premiär på Teater Bråddgatan 34 i måndags och visas till slutet av maj.

Det är en pjäs om mellanstadieungdomar och riktar sig också till elever i den åldern.

– Det har varit väldigt bra att prata mat med vår målgrupp för alla har varit väldigt engagerade. Alla har ett förhållande till mat på olika sätt. I den här föreställningen utspelar sig många scener i en matsal. Vi tar upp aspekter som att äta eller inte äta, att mat är en tröst och att mat är ett tvång, säger AnnaLina Hertzberg konstnärlig ledare.

I pjäsen får publiken följa eleverna Ur, Tigris, Assur och Euf som med ena foten stegar in i det vuxna livet medan de med den andra försöker skaka av sig barndomen.

– Det är en väldigt bred pjäs som tar upp både bra och dåliga saker som händer när man går i femman-sexan. Vi får följa fyra karaktärer under deras skoltid. De har rätt så problematiska förhållanden till vuxna, så det är mycket sådant. Det handlar också om hierarkier inom en klass och vad som händer i till exempel en matsal eller ett omklädningsrum, säger Lisa Hu Yu som har flera roller i pjäsen.

Just vad som sker i omklädningsrummet är något som är extra känsligt menar hon.

– Vi har intervjuat flera elever och det är många som säger att det är den jobbigaste platsen på skolan. Nästan alla har utryckt sig så. Det här med att byta om inför andra, man ska duscha, man kanske har glömt sin handduk och så vidare. Och kroppen. Vi tar upp saker som pubertet som är fnissigt och läskigt.

Föreställningen har visats i Linköping tidigare i år och reaktionerna har varit positiva berättar Lisa.

– Det har varit roligt höra reaktionerna efteråt. Vi brukar gå ut och prata med eleverna efter föreställningen och det känns som att de är väldigt med. De vet precis vad det handlar om. Från lärarna har vi också hört mycket kommentarer som att: det här är våran klass. De känner igen sig.

”Vad äter dig” är skriven av Dimen Abdulla och regisserad av Anja Suša. Förutom Lisa Hu Yu medverkar även David Nordström, Luiza Stanescu och Martha Rasmussen Lubiana.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Jonsson