Pjäs mot rasism läggs ner

– Det här är fruktansvärt. Det säger så mycket om den tid och plats där vi arbetar idag, säger Nasim Aghili, som regisserat och är medförfattare till ”Marken brinner”, teaterföreställningen som nu läggs ner efter rasistiska hot och trakasserier.

12 november 2014 11:18

Det blir inga föreställningar av ”Marken brinner” i Norrköping. Ung scen/öst skulle ha nypremiär på föreställningen den 19 november på Teater Bråddgatan 34. Efter upprepade hot mot ensemblen vid föreställningar i Linköping under hösten har man beslutat lägga ner. Föremål har kastats in på scenen, elever i publiken har kommit med rasistiska påhopp och hakkors har klottrats på spelplatsen i Linköping.

”Marken brinner” har spelats för högstadie- och gymnasieungdomar. Pjäsen handlar om uppror, polisvåld och diskriminering och är skriven utifrån upploppen i Husby förra året.

Nasim Aghili har skrivit och regisserat ”Marken brinner”. För henne handlar det inte bara om att lägga ner en föreställning.

– Det här handlar om de rasistiska stämningar som vi möter allt oftare, säger Nasim.

– Vi har gjort många föreställningar och mött en fantastisk publik som har tagit till sig och känt sig bekräftade av vårt arbete. Men som det ser ut nu kan vi inte låtsas som ingenting.

Nasim Aghili berättar att det ofta varit hotful stämning i teatersalongen. Det har kastats saker in på scenen, det har ristats och klottrats hakkors. Hon har aldrig varit med om något liknande, trots att hon även tidigare gjort kontroversiella föreställningar.

– Det är något som hänt efter valet. Rasismen har normaliserats, säger Nasim Aghili.

Nu är det tid för reflektion över vad som har hänt.

– Institutioner som teatrar och skolor måste inse att det inte går att göra sådana här föreställningar utan ett förarbete ute i skolorna. Vi måste erkänna att det finns rasism och göra något åt det.

Valresultatet har öppnat upp för rasismen, menar hon. Rasismen har blivit accepterad av många.

– Det finns ju skolor som har tvingat eleverna att lyssna till Sverigedemokraterna. I Norrköping ringde en skola till och med till polisen när eleverna vände rasisterna ryggen.

– Det är en anständighetsbarriär som har rivits, menar Nasim Aghili.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Arne Lindh