Östergötland får ett eget musikarkiv

Katarina Hammarström vill rädda vår lokala musikskatt. Tillsammans med några andra eldsjälar bildade hon Östergötlands musiksamlingar.

5 november 2009 03:00
- Vi jobbar ideellt för att det känns så viktigt. Folk vet inte vet vart de ska ta vägen med farfars låda på vinden med en massa gamla kassettband och noter. Mycket slängs, och då försvinner värdefull dokumentation om lokal musik, säger Katarina Hammarström.

 

Hon fick själv upp ögonen för äldre tiders musik genom folkmusiken.

 

- Där har man alltid samlat på gamla gubbar och tanter som hållt på med gammal musik, skrattar hon och tillägger: Men det här projektet omfattar alla genrer.

 

Initiativtagarnas tanke med Östergötlands musiksamlingar är att bevara och dokumentera vårt musikaliska kulturarv - eftersom de anser att ingen annan institution tar det ansvaret.

 

- Vi tycker att musiken hamnar mellan stolarna. Länsmuseet har inte resurserna och institutioner i Stockholm kan inte ta hand om allt lokalt material. Vi måste fixa det själva i länet, säger Katarina Hammarström.

 

Föreningsarkivet
Grunden för ett musikarkiv är redan lagd. Föreningen har blivit sponsrad med 60 hyllmeter riktig arkivförvaring i föreningsarkivet i Linköping, som ligger beläget under Linköpings stadsbibliotek.

 

- Där kan vi ta emot material, och det är en central plats i länet, så det känns bra. Sedan vet vi inte var vi landar, men vi vill låta projektet växa i samarbete med andra organisationer. Hittills har vi fått lite stöd från fonder och studieförbund, men vi kommer troligen få mer finansiering efter hand.

 

Startade 1927
I arkivet samlas inte bara ljudande material, utan även noter, foton, klipp och biografiska uppgifter. Insamlingen av material har bara börjat, men man har bland annat fått in omfattande material från Spelmansförbundet Öst som startade 1927.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!