Nyupptäckt bildskatt på Konstforum

22 år var Agneta Ekman när hon tog bilderna i serien Tall-Maja. Nästan 50 år senare upptäcks de på nytt och väcker internationellt intresse. Nu visas de uppmärksammade bilderna från den klassiska boken Tall-Maja i Konstforums fotogalleri Studion.

7 november 2015 14:24

– Det finns en sida hos oss som är vild. De som bodde på landet förr i tiden såg också det vilda i skogen, säger fotografen och filmaren Agneta Ekman när vi ses på Konstforum.

Ett av de många väsen man såg i skogen var det både lockande och skrämmande skogsrået, som kan betraktas som ett utslag av manliga erotiska fantasier. Huldra och Tall-Maja är andra benämningar på detta gåtfulla väsen som sades förvrida huvudet på män.

”Tall-Maja” är också titeln på Agneta Ekmans klassiska fotobok som kom ut 1967 och även rymmer uppteckningar av folksägner av folklivsforskaren Bengt af Klintberg.

– Efter att boken gavs ut på nytt för något år sedan, så började allting rulla på, berättar Agneta Ekman.

Idag tillhör hon galleristen Nina Grundemarks stall som samlar några av Sveriges främsta fotografer. Bland annat har bilderna ställts ut i New York och flera bilder har köpts in av Moderna Museet.

– Jag hade aldrig kunnat tro att bilderna skulle få ett sådant genomslag. Det var ju nästan 50 år sedan! Att gå på Moderna Museet och se sina egna bilder var en häftig känsla!

Vad tycker du själv om bilderna idag?

– Jag tycker att de håller. Det var ett ärligt arbete som jag gjorde, men visst kan jag bli trött på dem. Fast jag nedvärderar dem inte.

I boken "Tall-Maja" berättar Agneta Ekman att hon tillbringade några barndomssomrar i Dalarna, där hon minns skogens lockelse. Hon använde den när hon som fotograf utforskade det vilda i jaget i slutet av 60-talet. Med sin fotoserie gick hon emot det dokumentära fotografi som var tidens trend, inte minst på Fotoskolan Stockholm, där Christer Strömholm var lärare. Det har sagts om Agneta Ekman att hon arbetade konceptuellt innan ordet ens var uppfunnet.

Idag när nästan all fotografering sker digitalt vill Agneta Ekman också skapa en förståelse för hantverket med silvergelantinprint och på Konstforum visar hon därför upp skisser över hur hon arbetar med bilder.

Agneta Ekman har inte tidigare ställt ut i Norrköping, men hon känner en viss anknytning till staden Norrköping. Hon är släkt med den Gustava Lenning som grundade Lennings spinneri i Norrköping.

Utställningen öppnar idag och visas till den 22 november.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Segraeus