Nu får konsten får plats i var mans hem

Konstkalendern gör att verk av tolv Norrköpingskonstnärer kommer upp i var mans hem. Idag släpps KIFiNs Konstkalender 2013. Originalverken visas på Galleri Kronan.

27 september 2012 18:22

Tonvikten ligger på måleri i Norrköpings konstkalender, men även skulptur och foto finns representerat i kalendern.

- Jag tycker kalendern ger en bra bild av oss Norrköpingskonstnärer och har även blivit en vacker utställning. Måleriet får stor plats men det överensstämmer med vad folk håller på med, säger Stefan Teleman i KIFiN.

Syftet med kalendern, utgiven med stöd av kommunen, är att sprida konstnärernas alster och ge en bild av Norrköpings aktiva konstliv.

Lite undangömd i entrén möter skulptören Ulla Fredrikssons skulptur Istappar av böhmiskt glas som illustrerar vintermånaden februari.

- Den påminner om ett fruset tillstånd, men intrycket bedrar. Glas som material rör sig och man kan dra en parallell till jordens existens, där finns en ständig rörelse - även om vi kan tro att allt står still. Den långsamma rörelsen fascinerar mig, säger Ulla Fredriksson.

Efter en tid i Stockholm har hon återvänt till Norrköping för att bosätta sig på Vikbolandet. Hon arbetar i en rad olika material och på Galleri Kronan är hennes andra verk en bronsskulptur. Den föreställer en liten flicka i klänning som balanserar på kanten till sockeln hon är ställd på. Den fångar ögonblick av tvekan, vånda eller kanske samlandet av mod inför att ta steg ut i det okända - våga förändring eller välja att stå kvar. I balansakten refererar även den till en sorts rörelse - betraktaren får lätt känslan av att flickan när som helst kan falla.

Berit Hammarbäcks oljemålning Berg har blivit liten i kalendern och överraskar något med sina dimensioner. Den fångar en poetisk vinternattkänsla med stjärnklart himlavalv och vita berg.

- Jag målar på känsla och vet inte alltid vart det ska ta vägen när jag börjar. Det är något jag har inom mig och jag känner instinktivt när jag är färdig, säger hon.

Anneli Lindbergs Lata blobbars rastplats är en uppförstorat fotografi på canvas på några av hennes virkade figurer "blobbar" som på senare drar mer år sammansatta, textila, skulpturer.

- Eftersom jag blev lite missnöjd med bildkvalitén i fotot kom jag på att jag även kan visa dem live, säger Anneli Lindberg.

Kalenderns urval har gjorts av Susanne Ewerlöf, intendent på Norrköpings konstmuseum. Utställningen visas på Galleri Kronan till den 14 oktober.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!