Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Modernt hantverk ur äldre traditioner

En vacker hatt med sidenblommor, ett soffbord med dolda förvaringsutrymmen, broderier och silversmycken.

Kai Fagerström med sitt fina soffbord med mässingsdetaljer.

Kai Fagerström med sitt fina soffbord med mässingsdetaljer.

Foto: Susanna Beskow Norgren

SLÖJD2019-05-03 16:00

"We made it!" med vernissage på Norrköpings konstmuseum den 4 maj är en examensutställning av tio avgångsstudenter på kandidatprogrammet för Slöjd, hantverk och formgivning vid Linköpings universitet.

Inriktningarna på den treåriga utbildningen är trä, metall och textil. Utställningen visar just den bredden. Föremålen bottnar i hantverk och kulturhistoria men det är också objekt i vår tid, utifrån olika idéer och sammanhang.

Examensutställningen brukar visas på Östergötlands museum, men då det är stängt för renovering gick frågan till Norrköpings konstmuseum.

– Det är alltid spännande att få en slags känsla för vad unga, kreativa förmågor intresserar sig för, vilken typ av uttryck, material och vilka ämnen och frågeställningar som de väljer att lyfta fram i sina arbeten, säger utställningsintendent Helena Scragg.

– Efter den här utbildningen jobbar många som hantverkare, slöjdare, formgivare, men man har också möjlighet att gå in i museal verksamhet, man skapar egna företag och vi har studenter som har gått in i integrationsprojekt, säger Frida Berntsson, programansvarig.

Yuxuan Chen visar silversmycken inspirerade av sådant som finns i havet, som sjögräs, medan Stina From har gjort en vas och en burk av näver, broderade med ull, färgad med avokadoskal och kärnor, vilket gett olika rosa nyanser.

Nadiia Jonsson vars specialitet är sidenblommor har gjort en liten coiffe, en damhatt av sammet och med just en blomma av handmålat siden.

Gabriela Ekelund marmorerar skira tyger, medan Sara Eriksson Wigh visar svepaskar målade med linoljefärg, dekorerade med skåror.

– Jag har velat jobba med ytan på ett nytt sätt, även om jag utgår från traditionell teknik, säger Sara.

Hon är inspirerad av den japanska filosofin wabi-sabi, som handlar om att se det vackra i det som inte är perfekt.

Rebecka Svensson, som vill bli attributmakare, har gjort en väst som är en tolkning av den galne hattmakaren i Alice i Underlandet. Kai Fagerström har gjort ett soffbord i ek, inspirerat av ett rökbord från 1930-talet, med dolda förvaringsmöjligheter, som en jalusi som går att dra åt sidan.

Jasmine Andersson visar en bänk med nordisk design, i björk och danskt papperssnöre. Mikaela Bergquist ägnar sig åt broderi, tvistsöm, med motiv inspirerat av holländsk renässanskonst. Också Karolina Johansson visar broderi, en modern tolkning av ålderstrappan, en livstrappa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!