På måndagen har kultursekreteraren David Strenge Wingren samt Pia Dingsten (S), jurymedlem bjudit in till Stinsen för att tillkännage årets kulturpristagare och stipendiat. Kulturpriset har delats ut obrutet sedan 1987 med undantag av några få år och ges till någon som utfört en "berömlig gärning inom kulturområdet".

– I år har vi varit ganska eniga, berättar David Strenge Wingren som tillägger att man fått in 20-25 nomineringar allt som allt.

– Kulturpriset går i år till Anders Karlin på Söderköpings bokhandel och han har också varit nominerad tidigare.

Artikelbild

| Ottilia Svensson som "Lolo" i en uppsättning på Kvartersteatern.

I motiveringen framhålls bland annat att Karlin förutom att ha etablerat sig som bokhandlare av klassiskt snitt (i en klassisk bokhandel) även dragit igång olika arrangemang som författaraftnar och annat.

– Anders Karlin har gjort väldigt mycket för Söderköping och drivs av sitt starka litteraturintresse. Jag tycker det är beundransvärt faktiskt, säger Pia Dingsten som upplever att Söderköpings bokhandel är känd långt bortom Söderköpings gränser.

Kulturstipendiet började delas ut 2002, är särskilt riktat till unga kulturutövare (upp till 25 år) i kommunen och uppgår till femtusen kronor.

– Det tillfaller i år Ottilia Svensson, 18 år. Hon håller på med musik samt teater och är medlem i Teater Sythercopie men också i Kvartersteatern på Kulturkammaren i Norrköping, säger David Strenge Wingren som tillägger att både priset och stipendiet delas ut i Stinsen under en familjedag den 27 oktober.

Artikelbild

| David Strenge Wingren, kultursekreterare, tillkännagav vinnarna av Kulturpriset samt kulturstipendiet.

Anders Karlin som har drivit bokhandeln i fem år nu i november är glad över detta pris:

– Jag är väldigt överraskad och tycker att det är smickrande, det brukar ju vara konstnärer eller författare som får såna här priser, säger Anders Karlin.

– Samtidigt har vi ju haft som ambition att vara en aktör på kulturscenen här och det har gått bra.

Han tycker att det är tacksamt att driva denna sorts verksamhet i Söderköping.

– Vi har bra samverkan med olika aktörer och det är lättare att höras och synas, vi har en trogen kundkrets och har också fått hjälp av många här – Söderköpingsborna är på helt enkelt. Jag tycker att vi har fått ett otroligt fint mottagande, berättar Anders Karlin som berättar att bokhandeln har ökat försäljningen år för år.

– Det här är jätteroligt.

I år kan det bli lite extra satsningar eftersom man tillsammans med Biblioteket har sökt och fått pengar (80 000 kronor) från Kulturrådet för projektet "Litteraturscen Söderköping".

– Syftet är att bjuda på olika litterära uttryck under året och tanken är att vi också ska söka pengar till år två för någon mer permanent satsning som till exempel poesiscen, bokcirkel eller något annat, berättar Anders Karlin.

Det är ett exempel på den typen av samarbeten som Anders Karlin tycker är lätttare att åstadkomma i städer som Söderköping än i större städer..

– Vi har samverkan med olika aktörer och det är lättare att höras och synas. vi har en trogen kundkrets och har också fått hjälp av många här – Söderköpingsborna är på helt enkelt. Jag tycker att vi har fått ett otroligt fint mottagande, berättar Anders Karlin som berättar att bokhandeln också har ökat försäljningen år för år.

– Det här är jätteroligt.