När Ulf Lundkvist ställer ut på Konstforum i Norrköping känner man igen hans bildvärld, ensamma figurer, någon slags arketyper, med stora näsor, både melankoliska, sorgliga, roliga och ömsinta bilder, och korta enkla titlar som "Katt", "Röd bil" och "Vovve II".

Ulf Lundkvist, född 1952 i Norrköping, bosatt i Krokek i Kolmården sedan snart tjugo år tillbaka, är en närmast kultförklarad svensk serieskapare, målare och illustratör. Han är lågmäld till sin natur, och vill inte gärna analysera sitt konstnärskap.

Lundkvist är känd för sina seriefigurer ”Mannen med näsan” och ”Assar” och har sedan sent 1970-tal synts i tidningar som ETC, Galago och DN. Lundkvist tecknar gärna en nära forntid och har beskrivits som en ”samtidsarkeolog”.

Artikelbild

| Etsning med man framför skyltfönster med underklädesdam.

Något tema har han inte i utställningen, men som han säger, "allt hänger ihop på något sätt, man kommer inte ifrån sin handstil."

– Det bottnar i att jag tycker att det är kul, enkelt uttryckt.

Det finns ofta någon slags berättelse i hans bilder, ett ögonblick fångat i en enda bild.

– Jag beskriver något som jag har sett. Allt utgår från att jag har sett saker och så vill jag ha det enkelt. Det enkla är väldigt svårt.

Artikelbild

| "Katt".

När han får frågan när han började rita brukar han svara "Jag har aldrig slutat".

Ulf Lundkvist har alltid ett anteckningsblock och en penna med sig, för att kunna skriva upp något han ser eller tänker.

Ibland är det något som någon annan sett som resulterar i en bild. En man i Norrköping berättade om hur han gick från sitt arbete varje dag och före honom gick en kollega, som alltid stannade framför ett skyltfönster med en underklädesdam, en skyltdocka.

Nu hänger den historien, som en av flera små svartvita etsningar, fastsatt på ett snöre med en klädnypa, i utställningen.

Här finns också en målning av Lundkvists farmor som arbetade i Strykjärnet och en målning med titeln "Vid Klinga", med en bil och McDonaldsskylten i bakgrunden.

I ett rum ligger en stor mumie med stor näsa och tårna pekande rakt upp, en skapelse av nylongardiner och trälim, inspirerad av mumier på museum i Stockholm. Här hänger också Karl XII som mumie, och en purjolökstavla/objekt av presenning, olja och trälim. Lundkvist använder ofta material som han fått över, och skapar nytt av det. En kattmumie har en coca cola-flaska inuti sig.

Det är första gången som Ulf Lundkvist ställer ut på Konstforum. Vernissage är det på lördag.