Löfstad visar myten von Fersen

200 år efter att Axel von Fersen lynchades till döds i Stockholm lyfter Löfstad slott fram honom och hans spännande liv i sommarutställningen "Mannen, myten, mordet".

26 maj 2010 03:00

Axel von Fersen
var en stilig karl som var älskare åt den franska drottningen Marie Antoinette, hans stora kärlek i livet. Med all sannolikhet var han far till hennes son Charles.

 

Charmören, resenären och den sarkastiske observatören, Gustaf III:s sändebud, fanns med under de stora händelserna under 1700-talet, inte minst när han förgäves försökte rädda den franska kungafamiljen undan giljotinen.

 

Redan som 14-åring reste han runt i Europa, där han bland andra träffade Voltaire. Den språkkunnige Fersen träffade också som tolk under det amerikanska frihetskriget George Washington.

 

Han skrev om det han var med om i sina dagböcker. Tyvärr brändes de som handlade om äventyren i Frankrike av säkerhetsskäl.

 

Historien blir levande
Sveriges kanske störste äventyrare som sedermera blev riksmarskalk dog 55 år gammal, misshandlad och stenad till döds den 20 juni 1810 av en rasande folkmassa på grund av falska rykten om att han och systern Sophie skulle ha varit inblandade i kronprinsens, den adopterade danske Karl Augusts död.

 

En bit av Fersens sorgkappa, som slets i småbitar, finns med på utställningen i Kyrksalen i en av flyglarna på Löfstad slott, liksom ett stort sidentäcke, 6 x 3 meter, som ska ha tillhört Marie Antoinette, troligen inköpt av Fersen på auktion efter hennes död.

 

På Löfstad finns också det enda porträtt som visar mannen Axel von Fersen, utan peruk och utan det tillrättalagda utseende 1700-talets porträtt ofta hade. Ett porträtt som får många besökare på Löfstad att bli förälskade, berättar Tova Sylvan på Löfstad slott.

 

På utställningen blir historien levande, genom Fersens skrivbord, hans blåa väst, hans ring, en teckning han gjort för att visa systern på Löfstad slott hur modet i Paris såg ut, och en rustning som han använde vid tornerspel vid Gustaf III:s hov.

 

Största utställningen
- Det är Löfstads största utställning genom tiderna, säger Tova Sylvan.

 

Utställningen bygger mycket på egna föremål som finns inne på slottet, men också på inlån.

 

- Det känns väldigt skojigt att uppmärksamma Axel von Fersen, säger Tova Sylvan.

 

Koppling till Löfstad
Kopplingen till Löfstad är att hans syster ägde slottet. Han var ofta och hälsade på henne, och brukade rida till en av sina kvinnor, Emelie De Geer i Finspång.

 

Själv ägde han Ljungs slott i Ljungsbro i Linköping, där han också ligger begravd. På Löfstad slott lät systern resa ett monument över brodern i parken.

 

På lördag invigs utställningen av Herman Lindqvist som skrivit böcker om Axel von Fersen.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!