Ljuv musik för hjärtat

Kärleken till musiken har sin plats också på Alla hjärtans dag, något som Svenska salongsorkestern uppmärksammar i sin konsert med tema kärlek.

11 februari 2018 14:00

Svenska Salongsorkestern, som består av musiker från Norrköpings Symfoniorkester, har till denna kväll bjudit in de två sångsolisterna Anna Sandström och Sebastian Roos, som under ledning av ciceronen Richard Michelin kommer att bjuda på bland annat tolkningar av Birger Sjöberg, Kai Gullmar och Cole Porter.

I Norrköping finns en stolt tradition av salongsmusik. År 1936, på den tiden musikerna i symfoniorkestern bara fick betalt sju månader om året, startade chefdirigenten Heinz Freudenthal de så kallade Kakhuskonserterna, med en sommarorkester som spelade i kaféet Kakhuset i nuvarande Carl Johans Park. Musikerna fick en inkomst, och Norrköpingsborna fick musik med allsång. Konserterna blev enormt populära och kunde dra så mycket som 3 000 personer på bara en kväll, ända till sista konserten 1955, skriver man i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till Svenska Salongsorkestern tillblivelse skedde 2015, när några av Symfonikorkesterns musiker spelade på en universitetsbal, vilket blev så lyckat att Norrköpings Symfoniorkester 2016 i samband med att Kakhuskonserterna fyllde 60 år, bildade Svenska Salongsorkestern – en del av Norrköpings Symfoniorkester. Salongsorkestern har en kärntrupp på 17 musiker ur SON, men kan bli både större och mindre beroende på sättning och behov.

SON

Norrköpings Symfoniorkester, bildades 1912 och består idag av 85 musiker.

Norrköpings Symfoniorkester, SON, ses som en av de mest spännande orkestrarna i Skandinavien och genom utlandsturnéer och en omfattande CD-produktion åtnjuter SON stor respekt även på den internationella arenan.

Norrköpings symfoniorkester har sin hemvist i De Geerhallen, i Louis De Geer konsert & kongress. De Geerhallen ligger mitt i Norrköping, vid Motala ström, och mitt i det unika, historiska industrilandskapet. Konserthuset är inrymt i en gammal pappersfabrik och nu varsamt ombyggd till ett förstklassigt konserthus.

Norrköpings Symfoniorkester ingår, tillsammans med Östgötateatern, i Scenkonstbolaget i Östergötland AB.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Hanell -