Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Livat under invigningen

På onsdagskvällen invigdes det möte som världsorganisationen för musiktävlingar nu håller i Norrköping. I Stadshuset träffades de många internationella delegaterna för mingel och tilltugg.

Mingel på Stadshuset.

Mingel på Stadshuset.

Foto: Patrik Selsfors

MUSIK2019-05-09 17:00

Att det pågår en "Welcome reception" på övervåningen i Stadshuset på onsdagskvällen är svårt att undgå när man närmar sig dörren till ett av sidorummen där mingelvolymen redan tidigt på kvällen är på en ansenlig nivå. Kanske inte att undra på eftersom de här delegaterna från i stort sett alla världens hörn inte träffas så ofta så det är mycket att prata om.

Det handlar om Världsorganisationen för internationella musiktävlingar (WFIMC) som i år håller sin 63:e generalförsamling i Norrköping – varje år sker denna i någon av medlemstävlingarnas hemstad och i år är det Wilhelm Stenhammar International Music Competition som står som värd. Det blir diskussioner, seminarier, nätverkande och konserter under fyra intensiva dagar.

– WFIMC är glada över att denna gång få besöka Sverige och hylla det fantastiska arbete som Stenhammartävlingen har åstadkommit. Det är ovärderligt att på detta sätt få samla alla våra medlemmar för att lära oss av varandra och av inbjudna talare. Det är en investering för att säkra framtiden för dagens internationella musiktävlingar, kommenterar Benjamin Woodroffe, generalsekreterare i WFIMC i ett pressmeddelande.

Sonja Stenhammar som grundat Stenhammartävlingen finns naturligtvis på plats under denna välkomstreception och det gör även hennes farbror Olof Stenhammar som varit med som sponsor från tävlingens start 2006.

– Det här är fantastiskt och en stor dag för hela Sverige, det är inte alla tävlingar som får stå som värd för dessa årsmöten, säger Sonja Stenhammar som inte tycker att Stenhammartävlingen alltid får den nationella uppmärksamhet den är värd.

– Jag hinner ju inte alltid med marknadsföring och eftersom tävlingen hålls i Norrköping har inte exempelvis DN och SVD hittat hit men jag har alltid tyckt att Norrköping är perfekt med dess fina orkester och för att det är en lagom stor stad.

Så håller hon ett välkomsttal på engelska för delegaterna och efterträds därefter av kommunens representant Olle Wikmång (S), Claes Egnell, ordförande för Stenhammarstiftelsen samt Didier Schnorhk, president för WFIMC. Talen avslutas av Olof Stenhammar innan det är dags för fortsatt mingel, tilltugg och förfriskningar.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) befinner sig mitt i mängden och tycker det här är en bra dag för Norrköping.

– Vårt självförtroende här i Norrköping har kanske inte alltid varit på topp när vi försöker etablera oss som musikstad men det här visar att vi kan mäta oss med andra. Tack vare sådana som Sonja och SON kan vi vara med i sådana här sammanhang, säger Lars Stjernkvist som också pekar på SON:s höga kvalitet.

– Vi har förmodligen världens bästa orkester i förhållande till folkmängden här i Norrköping.

I år hålls alltså WFIMC:s generalförsamling i Norrköping och nästa år bär det av till Japan, närmare bestämt Hamamatsu där en internationell pianotävling har sitt säte. Bakom denna tävling står Noriko Ogawa som själv är konsertpianist och är kopplad till det svenska klassiska skivbolaget BIS records.

– För mig betyder det jättemycket att komma hit, Sverige är en speciell plats eftersom jag spelat in mycket här, berättar Noriko på engelska och tillägger att hon inte varit i Norrköping förut men känner till staden.

– Det är väldigt trevligt här. Jag har ju också känt till symfoniorkestern eftersom den japanske dirigenten Junichi Hirokami var chefsdirigent här under flera år.

Hur kommer det sig att Japan får fram så många framstående klassiska musiker?

– Det finns flera skäl. Västerländsk musik lyfte snabbt i Japan beroende på att den traditionella musiken var begränsad till vissa grupper i samhället medan västerländsk klassisk musik är tillgänglig för alla oavsett klass och kön, berättar Noriko Ogawa.

– Sedan är japaner traditionellt ett hårt arbetande folk, i klassisk musik måste man öva mycket och disciplinerat, det passar oss.

WFIMC:s generalförsamling i Norrköping pågår mellan den 8 och 11 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!