Långväga elevutbyte

Film & Musikgymnasiet inleder nu ett spännande elevutbyte med Kapiti College i Nya Zeeland – regissören Peter Jacksons gamla gymnasieskola. Det planeras också för ett större gemensamt filmprojekt.

21 mars 2017 10:00

Kapiti college, med omkring 1500 elever, ligger i staden Paraparaumu en dryg halvtimmes bilfärd från Nya Zeelands huvudstad Wellington på Nordön. På denna skola – där bland många andra Sagan om ringen-regissören Peter Jackson gått – finns en stor avdelning för Performing and Visual arts och man har också utbyte med en mängd skolor över världen – nu sällar sig även Film & Musikgymnasiet i Norrköping till denna skara. Läsåret 2017-2018 inleds nämligen ett elevutbyte mellan skolorna.

I höstas reste fem av Film & Musikgymnasiets lärare till skolan för ett planeringsmöte: en av dem var Henrik Dahnsjö, lärare på skolan.

– Ja, vi ansökte om pengar från "Atlas planering" för att kunna åka dit och nu har vi ansökt mer pengar från en annan fond: "Atlas partnerskap" för att också kunna ta dit elever i det här projektet, berättar Henrik Dahnsjö som beskriver Kapiti college som väldigt välkomnande.

– Det var en fantastiskt häftig resa och miljöerna på Nya Zeeland är magiska. Vi filmade under hela tiden och den filmen ska vi visa på vår filmfestival ”Film freaks” den 31 mars.

Planen är att elever från dessa två skolor tillsammans ska genomföra ett större filmprojekt som ska utmynna i en novellfilm – runt 15 minuter lång i färdigt skick. I projektet ska ingå allt från manusskrivning och planering av inspelningslokaler till inspelning på plats i Nya Zeeland samt redigering.

– Själva resan äger rum på sportlovet 2018 med två veckor på plats – det är då filmandet ska ske. Hur många elever och lärare som kan åka beror på om vår ansökan om pengar går igenom men vi räknar nu med att åtta elever och tre lärare ska åka, får vi nej blir det färre, säger Henrik Dahnsjö som tillägger att man ansökt om 100 000 kronor och själva lägger in 100 000.

– De pengarna är för själva resan och boende, inte filmandet.

Målet hos Film & Musikgymnasiet är att samtliga fem profiler på skolan ska involveras i detta projekt.

– Eleverna som vill åka får söka genom att skriva ett personligt brev om varför man vill åka med och vad man vill göra i projektet. Man ska också ha godkända betyg och naturligtvis inte för mycket ogiltig frånvaro, säger Henrik Dahnsjö som tillägger att en grupp musikelever från Kapiti college kommer att besöka Norrköping i april-maj nästa år.

– Vi hoppas att kunna fortsätta det här samarbetet med ett liknande projekt varje år.

Arbetet med manusskrivande ska dra igång direkt efter sommarlovet i samarbete med Kapiti college och vara klart innan jul – sedan ska allt planeras inför själva resan i februari 2018 då filmandet äger rum. Det väntar spännande tider för Film & Musikgymnasiets elever.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa