Kvartersteatern utforskar livslögnen

Är det alltid rätt att berätta sanningen? Den frågan ställer man sig i den nyuppsatta pjäsen Vildanden på Kvartersteatern.

Kanske har alla mer eller mindre någon slags livslögn. Kanske har man skapat bilden av sig själv som generös eller låtsas inte om att man i själva verket inte slutfört en utbildning. Kanske tänker man att en närstående är en ond person, för att det är enklast så. Eller tvärtom, man har målat upp bilden av en person som god – oavsett vad den gör.

Vad skulle hända om alla dessa livslögner kom upp till ytan?

Nyuppsättningen av den norske dramatikern Henrik Ibsens klassiker Vildanden (1884) på Kvartersteatern kretsar kring temat. Ska livslögnen avslöjas eller mår den bäst av att lämnas ifred? Motsättningarna representeras i pjäsen av två karaktärer. Det är Gregers, som menar att människor bör få veta sanningen om sina liv och Relling, som istället tycker att det är bättre att skonas från sanningen.

Regissören Frida Nyström fastnade snabbt för pjäsen då hon letade nya uppslag.

– Det är en speciell text. Den är dramatisk med intriger samtidigt som den är rolig och sedan slutar i tragedi, säger hon.

Hon kunde direkt se skådespelarna i de olika rollerna. Och när hon presenterade idén var de genast med på tåget.

Handlingen kretsar kring familjen Ekdahl och den rika grosshandlarfamiljen Werle. Dottern i familjen Ekdahl, Hedvig, slits mellan de vuxnas konflikter och tar sin tillflykt till sin högst älskade, skadeskjutna vildand som bor uppe på vinden. Men anden syns tack och lov inte i pjäsen, säger Frida Nyström.

– Så vi slapp dressera en anka! 

Uppsättningen ackompanjeras av nyskriven musik av Pelle Mählby. Folkmusik blandas med rock.

– Språket och känslan i pjäsen är folkmusik, samtidigt ville jag testa det i ett lite annat format, lite hårdare. Därför har jag lagt in elgitarr och det går lite mer åt rockhållet, säger han.

– Det knyter det lite till nutiden, kommenterar Åke Lindgren som spelar grosshandlare Werle.

Det filosofiska temat uppmuntrar till reflektion hos publiken – liksom hos de som arbetat med pjäsen. Tankar om lögner och sanning har uppkommit och gett nya perspektiv.

– Man har i sig att man ska berätta sanningen, att vara är ärlig. Men är det alltid det bästa?, frågar sig Frida Nyström.

Kanske är det som Relling säger: "Tar ni livslögnen från en genomsnittsmänniska, tar ni lyckan från den på samma gång". Den frågan, får publiken avgöra.

Vildanden har premiär på Kvartersteatern 6 mars och spelas 12 gånger under mars och april.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa