Kontakt och empati i fokus

Finstämd, berörande historia om två kvinnor som har mer gemensamt än de vet om från början. Vacklar på trovärdighet, men inte skicklighet.

17 augusti 2018 05:50

Den kala, mäktiga isländska naturen är utmärkt bakgrund till denna berörande och smärtsamma historia. Lara lever med sonen Eldar under ekonomiska svårigheter där kreditkortet inte längre täcker alla inköpsbehov. Hon försöker mörka situationen, och benämner vräkningen för ett äventyr. Just då får hon möjlighet till ett nytt jobb som gränsvakt på flygplatsen. Under ett av sina första pass upptäcker hon fel som hennes kollega missat. Adjas pass är förfalskat och hon hamnat i ett förvar i väntan på asylansökan. Adjas dotter är i Kanada. Dessa två kvinnors liv balanserar på bristningsgränsen på olika sätt. Av olika orsaker går kvinnornas liv in i varandras.

"And Breathe Normally" är en finstämd film av långfilmsdebutanten Isold Uggadottir. Historien skalas av med tålamod. Regissörens blick avhåller sig från att döma, vilket gör att tittarens vy blir en förstående sådan. Hon har själv ett socialrealistisk perspektiv där den mänskliga kontakten och hjälpsamheten är ett kärnvärde men du kan som tittare själv välja var du drar gränsen för rätt och fel.

Mycket i "And Breathe Normally" är bevis på att förmåga och skicklighet finns i mängd hos filmteamet. Kristín Þóra Haraldsdóttir och Babetida Sadjo i huvudrollerna som Lara och Adja är båda imponerande genom sin värdighet och underspel. Speciellt Sadjo som endast har ansiktsuttryck att jobba med.

Historien kan ibland vackla på trovärdighet. Men hur pass trovärdig den är handlar såklart också om vem som bedömer vad den ser. Att främlingar hjälper varandra är för vissa totalt oförståeligt, medan andra ser en självklarhet i sådana handlingar.

Film

And Breathe Normally

Cnema

Regi: Isold Uggadottir

I rollerna: Kristín Þóra Haraldsdóttir, Babetida Sadjo, Patrik Nökkvi Pétursson m fl.

Betyg: * * * *

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Setareh Yousefi