Konsert med lokal koppling

Nordisk musik med stark Norrköpingskoppling: så avslutas abonnemangssäsongen för SON på torsdagen när Prattés harpkonsert framförs i De Geer-hallen.

8 maj 2019 17:00

Det blir nordiskt tema under torsdagens (9 maj) avslutning av SON:s abonnemangssäsong i De Geer-hallen där stora och välkända verk som Sibelius symfoni nr 5 samt Sånger av Grieg kommer att framföras. Men kanske ännu mer spännande är framförandet av en harpkonsert som är skriven av Anton Edvard Pratté – han ledde Norrköpings orkestersällskap på 1830-talet och var på den tiden en berömd harpist – närmast sedd som virtuos – så här kan man säga att en Norrköpingskompositör återupptäcks.

Pratté komponerade också, inte minst för harpa, och på torsdagen kommer alltså hans harpkonsert att framföras – solist är SON:s harpist Delphine Constantin Reznik som gör mer än bara spelar Prattés verk. Hon står nämligen också som arrangör för den internationella harpfestival som pågår i Norrköping mellan den 8 och 12 maj och som innefattar konerter, masterclasses och utställning.

I en intervju som SON lagt ut på webben utvecklar hon sin syn på Anton Edvard Pratté:

– Jag tror att Pratté tillhör en av de absolut bästa svenska tonsättarna, det är inte bara harpmusik skriven av en harpist utan verkligen djup och intressant musik, säger Delphine Constantin Reznik.

– Sedan tycker jag att det är väldigt viktigt för harpister att veta att vi har en till solokonsert på vår repertoar, jag tror att för harpister är det en helt ny värld som öppnar sig som är väldigt intressant att upptäcka.

Framförandet av Prattés harpkonsert har blivit möjlig genom Kungliga Musikaliska akademiens satsning "Levande Musikarv". Mycket av den äldre svenska konstmusiken är svårtillgänglig på grund av att noter saknas eller är i för dåligt skick och det är det som "Levande Musikarv" arbetar med – editör för notutgåvan av Prattés harpkonsert är professor Anders Wiklund.

Förutom Pratté, Sibelius och Grieg kommer "O dessa ögon" av Hillborg att framföras under torsdagskvällen. Dirigent under torsdagens konsert är brittiske Rumon Gamba som dirigerar SON för första gången.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors

Ämnen du kan följa