Klassiker bearbetas

Nu sätter Kvartersteatern upp sin version av Shakespeares klassiska pjäs Stormen. Här handlar det om stiliserade karaktärer och starka konflikter, men också om viljan till försoning.

30 april 2017 15:00

På torsdagseftermiddagen är delar av ensemblen från Kvartersteatern på plats på Dynamo för att visa några scener ur sin nya uppsättning "Stormarna" – en bearbetning av William Shakespeares klassiska stycke gjord av Anna Nygren. Det är Kvartersteaterns största uppsättning under året – hela 17 personer deltar i pjäsen.

– Det handlar om en nyversion av Stormen: det som finns kvar är ön där två personer bor och så kommer det nya människor dit och då uppstår konflikter. Dessutom finns magin kvar i vår version, berättar Frida Nyström som står för regin.

Det handlar om ganska så stiliserade karaktärer (bland annat har Anna Nygren valt att döpa rollfigurerna till bokstäver) och starka känslor vilket blir tydligt i en av de scener som spelas upp. Vi får se två versioner av samma scen där P och G ryker ihop – anledningen till detta är att man dubblerat samtliga roller utom en i uppsättningen. Både kön och ålder skiljer mellan skådespelarna som delar på rollerna vilket också leder till skillnader i hur scenerna utformas och i relationerna mellan rollerna.

– Det är ett nytt och spännande sätt att jobba på. Man kan säga att vi har två ensembler på scenen och när skådespelarna inte spelar sin roll får de en annan funktion i ensemblen, säger Frida Nyström som tillägger att det också gör att fler kan vara med i uppsättningen.

"Stormarna" är alltså en tämligen fri bearbetning av ursprungspjäsen och dessutom ingår dans i föreställningen.

– Vi har färre karaktärer och ett modernare språk, dessutom utspelas inte det här i samma tid som originalet, förtydligar Frida Nyström som ger sin bild av pjäsens budskap.

– Det handlar mycket om relationer och här finns en vilja till försoning som även finns i originalpjäsen, jag är glad att Anna har behållt det.

Manusförfattaren och dramatikern Anna Nygren har arbetat tillsammans med Kvartersteatern sedan 2011 men bor numera i Göteborg.

– Men vi samarbetar fortfarande, hon har studerat dramatik och just blivit spelad i Aten, det är väldigt roligt, säger Frida Nyström.

"Stormarna" har premiär den 12 maj på Teater Bråddgatan 34.

011-200 472

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors

Ämnen du kan följa