Gustafs Dagar, ett band bildat 2015, vill fånga samtiden med blås och rock’n’roll. Texterna är självklart på svenska. Svenskt vemod kombineras med svängiga liveframträdanden.

– Gustafs Dagar handlar om att kombinera smarta texter med refränger som publiken kan skråla med i. Det blir oemotståndligt och hade inte funkat på något annat språk än svenska, säger Gustaf Anderson, sångare och låtskrivare.

I vår släpper bandet skivan Större än såhär, där det svåra tillåts vara glatt. Den första singeln, Rosen, kom i slutet av februari.

När Gustafs Dagar nyligen skulle spela in sin senaste singel, Clowneliten, som släpps till hösten, valde de Gramtonestudion i Norrköping. Två av bandmedlemmarna, Simon Selsfors och Ludvig Blomgren, har anknytning till trakten.

– Det är en jättebra studio, säger bandets manager Niclas Eriksson om Gramtonestudion.

– Vi hade en toppenhelg i Norrköping, säger han vidare och siktar på att spela in mer där, kombinerat med någon spelning i trakten.

Ett band som framför sin musik på svenska får tåla jämförelser med Kent, Håkan Hellström och Eldkvarn. Och visst hörs det svenska vemodet på Större än såhär, även om skivan tydligt fokuserar på de utmaningar som många av kämpar med 2019.

– Vårt fokus handlar om att skapa svängig musik och samtidigt lyfta ämnen som bostadsbrist, könstillhörighet och psykisk ohälsa. Det blir mer svårsmält rent textmässigt, men vi kompenserar det med blås och rock’n’roll, säger Gustaf Anderson.